Знайшли помилку?!

Виділіть текст з помилкою та натисніть одночасно дві клавіші - Shift + Ентер, у вікні напишіть свій варіант виправлення помилки ...

Ліплення з солоного тіста

Ліплення з солоного тіста - захоплююче заняття, яке здатне доставити масу задоволення як маленьким непосидам, так і дорослим дядькам і тіткам. Солоне тісто - чудовий піддатливий матеріал, з якого можна виготовити масу цікавих виробів, в тому числі цілі картини, що випромінюють тепло рук майстра і домашній затишок. Щоб створити справжній шедевр доведеться добряче постаратися, але освоїти Тістопластика під силу абсолютно кожному, тим більше що ця техніка не вимагає наявності будь-яких унікальних здібностей і дорогих матеріалів. Якщо задатися метою, все необхідне можна відшукати, не виходячи з дому, було б бажання. Для діток виготовлення виробів із солоного тіста стане не тільки цікавим, але ще і дуже корисним заняттям, оскільки дрібна моторика рук безпосередньо пов'язана з розвитком мови, мислення, уваги, уяви, зорової і рухової пам'яті, а будь-яке спільне творчість зближує.

Майстер-клас: Ліплення з солоного тіста

Як приготувати солоне тісто для ліплення


Практично кожен майстер користується своїм унікальним рецептом тіста, тому сьогодні ми запропонуємо відразу кілька рецептів. Всі рецепти гарні, але кожен гарний по-своєму. Один більше підійде для дрібних виробів, інший - для великих, третій годиться для роботи з дітьми. Поекспериментувавши з різними компонентами, ви зможете визначитися з оптимальною рецептурою.

Рецепти солоного тіста

Перший варіант: універсальне тісто

  • 1 склянка солі
  • 1 склянка пшеничного борошна
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • півсклянки води

У велику миску всипаємо склянку солі і склянку борошна. Перемішуємо ложкою. Вливаємо півсклянки води і столову ложку рослинної олії. Перемішуємо ложкою і вимішуємо руками до однорідного стану, як і звичайне тісто. Щоб маса вийшла більш пластичної, воду замінюємо киселем з крохмалю. Для приготування киселю столову ложку крохмалю розчиняємо в 1/2 склянки холодної води. У маленькій каструльці ще один стакан води доводимо до кипіння. Помішуючи, вливаємо в киплячу воду розчин крохмалю. Коли вміст каструльки стане прозорим і загусне, вимикаємо вогонь, даємо киселю охолонути, а потім замість води додаємо його до суміші борошна з сіллю.

Якщо тісто вийде занадто м'яким, на дні миски змішуємо столову ложку солі зі столовою ложкою борошна. Притискаємо ком тесту до суміші і замішуємо. При необхідності повторюємо процедуру.

Другий варіант: солоне тісто для простих моделей

  • 200 грам борошна
  • 200 грам солі
  • 125 мілілітрів води
  • 2 столові ложки клею для простих шпалер (перш ніж додати в тісто, клей необхідно розвести в теплій воді до консистенції сметани)

Третій варіант: солоне тісто для великих моделей

  • дві склянки борошна
  • один стакан солі
  • 2/3 склянки води

Може знадобитися трохи більше води, її кількість залежить від сорту борошна. За щільністю тісто для ліплення має нагадувати розм'якшений пластилін. Для приготування тіста в гарячу воду висипаємо сіль, чекаємо, поки сіль повністю розчинитися, а вода охолоне. Додаємо борошно (цілком підійде і другий сорт) і ретельно вимішуємо тісто.

Четвертий варіант: міцне солоне тісто для плиток і плат

  • 200 грам борошна
  • 400 грам солі
  • 125 мілілітрів води
  • 2 столові ложки клею для простих шпалер

П'ятий варіант: солоне тісто для тонких робіт

  • 300 грам борошна
  • 200 грам солі
  • 2 столові ложки клею для простих шпалер
  • 4 столові ложки гліцерину

Щоб у готовому виробі не попадалися кристалики, а поверхня вийшла гладкою, сіль для приготування тіста повинна бути дрібного помелу. Якщо під рукою виявилася тільки велика сіль, перед замісом тіста його слід перемолоти в кавомолці або розвести зазначеним у рецепті кількістю води. Краще вибирати недорогі сорти борошна без емульгаторів, розпушувачів та інших добавок.

Готове тісто обертаємо плівкою, щоб не пересохло, і на кілька годин відправляємо в холодильник. Це зробить тісто більш еластичним і під час ліплення з ним буде легше працювати, і воно не буде ламатися з боків.

Для роботи з дітьми вибирайте рецепти без вмісту клею.

Незабарвлене тісто буде мати світло-бежевий колір. Щоб додати виробу теплий хлібний відтінок, беремо по половині пшеничного і житнього борошна від зазначеного в рецепті кількості. Використовувати одну житнє борошно небажано, оскільки тісто вийде твердим, нееластичним і буде кришитися.

Використовуючи акварель або гуаш, розписувати можна або готові фігурки, або пофарбувати тісто ще на етапі замісу. Для фарбування тесту відмінно підійдуть гуашеві фарби, харчові барвники або натуральні продуктові барвники: фруктові та овочеві соки (буряковий, морквяний сік, сік петрушки), какао, кави. Тісто різних кольорів зберігається в окремих целофанових пакетах або баночках. Точно також як і фарби, шматки пофарбованого тіста можна сміливо змішувати для отримання потрібного відтінку:

  • синій + білий = голубой
  • блакитний + жовтий = зелений
  • зелений + синій = смарагдовий
  • синій + рожевий = фіолетовий
  • білий + червоний = рожевий
  • жовтий + червоний = помаранчевий
  • зелений + червоний = коричневий

Вироби з солоного тіста

Поки тісто охолоджується і доходить до потрібної кондиції, можна підготувати робоче місце і все необхідне для ліплення. Насамперед, звільняємо від сторонніх предметів стіл і застилає його клейонкою.

Також нам може знадобитися:

  • робоча дошка для розкочування тіста (можна скористатися шматком щільного картону, зверху покритим листом фольги для запікання)
  • качалка (можна замінити гладкою пляшкою)
  • ніж з тонким лезом
  • картон
  • олівець
  • пензлик
  • нитки муліне
  • алюмінієва фольга
  • різна дрібнота: гудзики, пробки, сірники, монетки - для створення рельєфних поверхонь; бісер,
  • крупа, фольга - для прикраси.

Для ліплення з тіста в хід йде практично все: гудзики і тканини для фактурних відбитків, різні насіння і крупи для оригінальних орнаментів, засушені квіти, свіжі рельєфні листочки, гілочки і т.п. Тканини і предмети злегка змочуємо рослинним маслом перед отпечативанія, щоб вони не прилипали до тесту. Красиві гудзики, камінчики, скельця, стеклярус, бісер, клаптики і мережива, нитки і ланцюжки можна не тільки друкувати, а й «удруковувати» прямо в тісто. Якщо ви будете обпалювати свої вироби в духовці, стежте, щоб бісер не була пластмасовим, а скляним, а нитки - не з синтетики.

Оскільки на повітрі тісто дуже швидко сохне, на робочому столі його необхідно тримати в щільно закритих баночках. Кожного разу необхідно брати рівно стільки тесту, скільки необхідно, а надлишки відразу ж складати назад.

З тістом можна працювати кількома способами. По-перше, можна розкачати пласт тіста, вирізати з нього різноманітні плоскі фігурки, а потім скласти з них композицію. Однак щоб вийшло об'ємний виріб, окремі деталі краще виліпити, а потім з'єднати їх в задуману композицію. Місця стику змочуємо за допомогою пензлика і акуратно притискаємо пальцем. Приєднати голову до тулуба допоможе зубочистка.Щоб створити картину або табличку на основі плати, спочатку розгортає тісто товщиною один-півтора сантиметри, вирізаємо з нього потрібну форму, даємо їй кілька днів підсохнути і лише після цього наносимо інші деталі, в якості клею використовуючи те ж саме солоне тісто, розведене до кашоподібного стану. Свіжі деталі скріплюються за допомогою пензлика і води.

Щоб змайструвати симпатичну рамочку, спочатку можна накреслити на картоні ескіз, потім вирізати його і обліпити тестом, а коли він трохи обсохне, приробити дрібні деталі.

При роботі з об'ємними вертикальними фігурами слід використовувати дротяний каркас. Всередину великих об'ємних виробів можна вкладати щільно сформовані кульки з фольги для випічки, коробочки або баночки, ретельно затягнуті тестом, щоб не залишилося дір і тріщин. У цьому випадку для виготовлення виробу потрібно менше матеріалу, при сушінні вона не буде деформуватися і значно швидше висохне.

Якщо після роботи при залишку тісто, загорніть його в клейонку або поліетиленовий пакет і покладіть у холодильник. Це дозволить тесту не висихати і не псується протягом кількох місяців.

Сушіння, випалювання, розфарбування й лакування виробів із солоного тіста

Щоб вироби з тіста придбали міцність, їх потрібно висушити на повітрі або обпекти в духовці. Перший варіант займе досить багато часу, оскільки при повітряному сушінні волога з вироби випаровується дуже повільно. При гарній погоді за один день виріб просушити всього лише на кілька міліметрів. На батарею вироби з тіста краще не класти, бо що велика ймовірність, що вони просто потріскаються.

Краще використовувати комбінований метод - спочатку трохи підсушити виріб на сонці, а потім обпалити в духовці. Запікати виріб не можна! Він має не пектися, а сушитися при самій низькій температурі, дверцята духовки при цьому повинна бути злегка прочиненими. У такому режимі обпалювати виріб слід півтори-дві години, поки воно не зарум'яниться, а тісто не затвердіє. У разі перегріву, на фігурці з'являться бульбашки і тріщини.

Після сушіння або випалу вироби з солоного тіста можна розфарбовувати і покривати лаком. Для розмальовки можна використовувати акрилові фарби, але найкраще підійде художня гуаш з додаванням невеликої кількості клею ПВА. Ця суміш після висихання додасть виробу легкий блиск і не буде прилипати до рук. Для лакування відмінно підійде акриловий лак, він нетоксичний, водорастворім і сохне всього 6-8 годин.

Додати коментар


Захисний код
Оновити