Красуні

жіночій сайт

Готуємо паски за традиційними православним рецептами

Ці страви господині готують лише один раз на рік. Великодні паски сирні, без сумніву, смачні. Навіть якщо у нас є свій надійний рецепт тіста для пасок, завжди хочеться вдосконалити його, спробувати щось новеньке. А може бути ви молода господиня і ніколи ще не пекли паски і не готували традиційні сирні паски? Тоді вам точно знадобиться ця інформація.

Коли і як пекти паски

Зараз небагато господині вирішуються пекти паски, вважаючи це заняття дуже трудомістким. Набагато простіше купити його в магазині. Якщо і ви плануєте придбати паски в магазині, ви не відчуєте солодкий аромат ванілі і здобної випічки, забути який неможливо. У домашні паски завжди кладуть найкращі і свіжі продукти.

До того ж, готують їх з любов'ю і зі світлими думками про тих людей, які будуть куштувати паски. Біоенергетики стверджують, що вироби з тіста як ніякі інші вбирають інформацію. Чи варто говорити про те, що пекти паски варто тільки в хорошому настрої.

 

Як правило, їх готують у Великий (Чистий) четвер.Припустимо приготування пасок у п'ятницю або в суботу з ранку. Приготування пасок - це своєрідний обряд. Перед початком процесу необхідно прибрати будинок і ретельно вимити підлогу в кухні. Обов'язково надіньте чистий фартух. Приступати до приготування пасок потрібно перебуваючи в доброму настрої і не забувши помолитися. Добре,якщо з ранку ви відвідаєте службу в храмі. Якщо настрою немає, краще відмовтеся від затії пекти паски і купіть їх у магазині.

Старовинний рецепт паски

Вам потрібно борошно, молоко, дріжджі, яйця, масло вершкове.

Опара

50 г дріжджів, 2 чайн. ложки гарячої води, 2 чайн. ложки цукру, 2 чайн. ложки борошна.Перемішайте все це і поставте в каструлю з теплою водою. Через півгодини дріжджі прокинуться, тоді до них потрібно додати 1,5 склянки теплого молока, 2 склянки борошна, 2 ст. ложки цукрового піску. Опару залишити в теплому місці на годину.

Приготування тіста

Візьміть 10 жовтків, трохи солі, чайну ложку ванільного цукру, З'єднайте жовтки з опару,додайте 5 склянок борошна і склянку теплого молока, а також 300 р. розтопленого вершкового масла.
Тісто слід добре вимісити. Досвідчені господині стверджують, що місити потрібно не менше години, а сучасні місять доти, поки тісто не буде відлипати від рук, що, звичайно ж, займає менше часу. Але в такому тривалому вимішування, можливо,є сенс. Адже ми пам'ятаємо, що тісто добре вбирає і передає інформацію, а ми перебуваємо в доброму настрої і подумки бажаємо здоров'я всім рідним і близьким. Тоді ваш паску буде не лише смачним, а й енергетично корисним.

Додавання смакотиЩе на початковому етапі вимішування в тісто (за бажанням) можна додати подрібнену цедру одного лимона і одного апельсина. Це вже сучасне удосконалення старовинного рецепту. Наприкінці додати склянку попередньо розмоченого або обсмаженого в невеликій кількості олії родзинок і стакан цукатів. Знову добре вимісити.

Випікання пасокЄмність для випікання змастіть вершковим маслом. Наповнювати слід на 1/3, тісто дуже підходить. Поставте духовку на середній вогонь. Випікатися паски будуть близько години. Готові паски рекомендується покласти на бочок на що-небудь м'яке (наприклад, на ліжко) і часто перекочувати, не виймаючи з ємності, в якій вони випікалися.Діставати тільки тоді, коли паска охолоне повністю. Залишилося тільки прикрасити паску, а як це зробити, будь-якій господині добре відомо. Можна використовувати збиті з цукром білки яєць або купити готову глазур для великодніх пасок.

Найпростіший паску

Будуть потрібні сухофрукти (родзинки, курага, цукати - по 40 г), 500 мл теплої води або молока,100 г дріжджів, 300 г цукру, щіпка солі, 1 кг борошна, 5 яєць, 200 г вершкового масла, ванільний цукор або ванілін за смаком.

У воді або молоці розчиніть дріжджі і цукровий пісок, відразу ж додайте вимиті сухофрукти і дрібку солі, висипаємо сюди ж 1 кг борошна (вищого сорту) і починаємо добре вимішувати.Поступово додаємо жовтки яєць і розтоплене вершкове масло. Готове тісто ставимо в тепле місце і даємо йому тричі піднятися. Після цього розкладаємо тісто у форми і випікаємо при температурі 175 ˚ С. Заповнювати ємність тестом потрібно на 2/3. Воно повинно ще раз піднятися в формі. Тільки після цього його ставлять випікати.

Глазур робимо з п'яти білків, збитих з цукром до утворення густої піни. Щоб глазур НЕ липнула і кольорові прикраси не обсипалися, рекомендується наносити її на гарячі паски і відразу ж посипати.

Як готувати паски

Традиційні сирні паски мають форму усіченої піраміди. Це символізує труну,в якому здійснилося чудесне Христове Воскресіння. Тому зверху повинні бути літери ХВ, які означають «Христос Воскрес!». На бічних сторонах паски зазвичай роблять зображення списа, хреста, тростини і паростків. Все це символізує страждання і воскресіння Ісуса.

Готують паску лише раз на рік. Щоб вона була смачною, сир повинен бути свіжим.Якщо у вас вдома немає спеціальної розбірний пасочніци, використовуйте будь-яку відповідну за розмірами посуд.

Підготовлена сирна маса викладається в форму в м'якій серветці. Деякий час її витримують на холоді, а після форму перекидають і прибирають серветку. Великодня бувають сирі і варені. Перші довго не зберігаються,тому краще робити їх невеликими. А ось паски з вареного або запеченого сиру можуть зберігатися і тиждень.

Звичайна пасха

Це сира Пасха. Для неї потрібно 1,5 кг сиру, 100 г вершкового масла, ½ склянки цукрового піску, ½ склянки сметани, щіпка солі.

Сир протріть через сито, додайте до нього всі інгредієнти, добре все вимішайте, Складіть у форму. Якщо є бажання, можна додати ваніль, родзинки або цедру лимона.

Пасха заварна

Буде потрібно 1 кг сиру, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 5 яєць, 150 г цукрового піску. Все ретельно перемішайте і поставте масу на слабкий вогонь. Постійно помішуючи, доведіть до кипіння і негайно зніміть з вогню і якнайшвидше охолодіть, Не перестаючи помішувати. У готову масу додайте ще 150-200 г цукрового піску, по 50 г мигдалю і родзинок, ванілін. Складіть в пасочницу і поставте під гніт.

Майте на увазі, що з паски буде стікати рідина, тому під пасочницу поставте ще одну ємність.
Класичні паски з сиру, масла вершкового та яєць, без сумніву, смачні, але,на жаль не всім корисні. Та й дорогувато виходить. Але є альтернатива - паски сирні з додаванням фруктів, сухофруктів або овочів.

Пасха з курагою

Візьміть 500 г сиру, 200 г кураги, 100 г цукрового піску. Спочатку промийте курагу і відваріть її з цукровим піском. Додайте сир,змішайте його з курагою і все протріть через сито або розбийте блендером. Загорніть отриману масу в тканину, укладіть в підходящу за формою посуд під гніт в холодильник на 3-4 години. Залишилося сформувати паску і прикрасити її.

Морквяно-апельсинова і гарбузова пасха

У неї все ж додається 100 г масла вершкового, тому вона не така легка,як паска з курагою. Крім масла, буде потрібно 500 г сиру, 2 морквини, ½ склянки цукру і ½ ч. ложка ванільного цукру, цедра апельсина. Натерту на дрібній тертці моркву пересипьтецукром і прогрійте на слабкому вогні. Морква повинна стати м'якою. Протріть її через сито разом з сиром, додайте інші інгредієнти,викладіть в друшлаг або спеціальну форму, зверху покладіть прес, залиште в холодильнику на 6-8 годин. Аналогічно готується паска з гарбузом.

Освячуються паски у Велику суботу після вечірньої служби, а також вночі в неділю після закінчення Великодньої літургії.

Додати коментар


Захисний код
Оновити