Красуні

жіночій сайт

Вівсяне печиво

Вівсяне печиво - це улюблені ласощі багатьох дітей і дорослих. Його роблять на основі вівсяних пластівців. Вівсяні пряники, безсумнівно, мають корисні властивості. Вони містять речовини, які необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Але, як абсолютно будь-який продукт, печиво з вівсяних пластівців має, крім корисних властивостей, і протипоказання.

Приготувати такі ласощі у домашніх умовах нескладно, але багато людей вважають за краще купувати готовий продукт. У цьому випадку слід уважно вивчити інформацію на упаковці. Адже прострочене печиво не принесе вашому організму користі. Зверніть увагу на термін зберігання. Якщо він дуже великий, це повинно вас насторожити. Найімовірніше, в печиво додані хімічні речовини, які штучно збільшують термін зберігання печива. Навіщо вам вівсяні пряники з якимись консервантами чи стабілізаторами? Давайте будемо готувати його самостійно.



Овес в чистому вигляді відмінно насичує організм людини корисними мікро-і макроелементами. Він містить велику кількість клітковини і вітамінів групи В. Причому при тепловій обробці корисні якості вівса залишаються незмінними. Але є речовини, яка додає свою ложку дьогтю в такий продукт, як печиво з корисних пластівців. Це цукор, маргарин і масло, без яких смачних вівсяних пряників не вийде. Правда, цукор можна замінити медом, а от від масла нікуди не дітися. Тому люди, які мають проблеми з печінкою, шлунком, рівнем холестерину, страждають цукровим діабетом або іншими захворюваннями, при яких протипоказані солодка і жирна їжа, повинні вживати вівсяні пряники з обережністю і в обмежених кількостях.

Багато людей, які стежать за своєю вагою, вважають вівсяне печиво дієтичним продуктом. Але нього не можна так назвати навіть з великою натяжкою. Тому не зловживайте печивом, хоч воно домашнє, хоч магазинне. Готуючи ці ласощі в домашніх умовах, ми можемо замінити вершкове масло рослинним, а цукор - сухофруктами і медом. Вийде не зовсім правильне, але теж досить смачне печиво з вівсяних пластівців.

 

Як готувати вівсяне печиво?

Домашнє вівсяне печиво: класичний рецепт

Буде потрібно 250 г вершкового масла або маргарину, 150 г цукру, 2 яйця, 150 г вівсяних пластівців (приблизно 1,5 -2 склянки) тонкого помелу, 1 чайна ложка соди, гашене оцтом, 200-250 грамів борошна. За бажанням, в тісто можна додати чорнослив, курагу, горіхи, цукати, родзинки.

Розітріть масло з цукром, додайте яйця, пластівці, добре вимішайте. Додавши борошно й соду з оцтом (можна використовувати спеціальний розпушувач для тіста), замісіть не надто круте тісто, поставте його на годину в холодильник. Цей час необхідний для того, щоб пластівці просочилися і злегка набрякли.

Деко застелити папером для випічки або змастіть маслом. Формуйте невеликі коржики (для зручності руки можна злегка змочувати водою), розкладайте на деко. Враховуйте те, що в процесі випікання коржа збільшуються в об'ємі в два рази. Випікайте при 180 градусах 15-20 хвилин.

Несолодке овсяно-сирне печиво

Воно відмінно підійде і до чаю, і до пива. Буде потрібно 3-4 яйця, 200 грамів добре віджатого сиру, 200 грамів масла вершкового або маргарину, 500 г вівсянки, 300 г борошна, одна чайна ложка розпушувача або гашеного соди. Сіль, паприка, перець червоний, сухий часник - за смаком.

Сир протріть через сито. До нього додайте борошно, розпушувач, пластівці вівсяні, збиті яйця. Масло розтопіть - його додають в тісто останнім. Добре вимішайте. Нехай тісто постоїть на столі близько 30 хвилин. Розподіліть його по деку, змащеному олією, випікайте 20-30 хвилин у духовці при температурі 220 градусів. Розріжте на ромбики, поки печиво ще повністю не охололо.

Королівське вівсяне печиво з джемом

Щоб приготувати смачне і незвичайне домашнє вівсяне печиво, потрібно 1,5 склянки вівсяних пластівців, ¼ склянки цукру, ½ чайна ложка солі, 150 г вершкового масла, 1,5 склянки борошна, 1,5 склянки кокосової стружки, ¾ склянки густого малинового або полуничного джему (або будь-якого іншого).

Висипте на деко кокосову стружку, прогрійте її в духовці при температурі 190 градусів приблизно 5-7 хвилин. Слідкуйте, щоб не підгоріла, постійно помішуйте стружку. Змішайте борошно і цукор, додайте сіль і масло, вимішайте до однорідної маси. Додайте кокосову стружку і вівсяні пластівці. Відкладіть трохи тіста (приблизно склянку за об'ємом), що залишився тісто рівномірно розподіліть по металевому листу. Змастіть його джемом, а зверху покришите зверху відкладене тісто і злегка посипте необжаренной кокосовою стружкою.

Випікати 20-25 хвилин. Печиво повністю охолодіть, а потім розріжте гострим ножиком на квадрати.

Вівсяне печиво з панірувальними сухарями

Буде потрібно склянку вівсяних пластівців «Геркулес», одне яйце, 3 столові ложки цукру або меду, кориця і ванілін, 100 грамів вершкового масла, мелені волоські горіхи, 2-4 столових ложки панірувальних сухарів.

Пластівці вівсяні насипте на суху сковороду, підсушіть на слабкому вогні 10 хвилин. Можна підсушити пластівці і на деку в духовці. Пластівці остудіть і подрібніть в борошно (але не дуже дрібно), додайте подрібнені горіхи. Жовток відокремте від білка. Білок збити в піну і з'єднати з пластівцями. Жовток розтерти з маслом, додати до овсяно-білкової суміші, покласти панірувальні сухарі.

Деко застеліть пергаментом, формуйте печеньки, викладайте їх на деко. Час випікання - 12-15 хвилин, температура в духовці - 180-190 градусів. На вівсяному печиво повинна утворитися золотава скоринка.

Шоколадне вівсяне печиво

Візьміть 4 яйця, 85 грамів цукру, 2 столові ложки розтопленого вершкового масла, 80 грамів пластівців вівсяних, 1 столову ложку крохмалю, ванілін - за смаком. Для глазурі потрібно 50 грамів шоколаду, 3 ст. ложки молока, 4 ст. ложки цукрової пудри.

Яйця збийте з цукром, додайте інші компоненти, добре вимішайте. Якщо у вас вівсяні пластівці грубого помелу, їх слід попередньо змолоти, але не до стану порошку. Викладайте коржиками на змащене деко. Зручніше за все робити це мокрою ложкою. Випікайте при температурі 180 градусів, поки колір печива чи не стане золотистим.

Для приготування глазурі слід просто розтопити компоненти. Готове печиво умочіть в рідкій глазурі.

Фінікове тістечко з вівсяних пластівців

Буде потрібно 100 р. фініків без кісточок, 150 г. борошна, 3 чайн. ложки пекарського порошку, 100 г. пластівців «Геркулес», 150 р. вершкового масла, 150 р. цукру.

Фініки слід нарізати і покласти в каструлю з киплячою водою (150 мл) і варити 5 хвилин. Поки фініки остигають, в мисці змішайте 150 р. борошна, 3 чайних ложки пекарського порошку, вівсяні пластівці. Масло дрібно порубати, втирайте в борошно. Якщо ви все зробили правильно, тісто має нагадувати хлібні крихти. 100 г цукру ретельно змішайте з тістом. Додайте воду, в якій варилися фініки, знову добре вимішайте.

Форму для випікання змастіть маслом або посипте борошном. Бажано, щоб це був деко розміром 18х25 см або кругла сковорода близько 20 см в діаметрі. Половину тіста перекладіть у форму, покрийте фініками, залишився тісто покладіть зверху. Випікайте при температурі 180 градусів 40-45 хвилин. Вийміть корж з форми після повного охолодження, наріжте квадратиками.

Додати коментар


Захисний код
Оновити