Красуні

жіночій сайт

Як приготувати смачне і гарне імбирне печиво - рецепти та ідеї декору

Як приготувати імбирне печиво в домашніх умовах до Нового року, Великодня або з іншого приводу, щоб воно вийшло, смачним, ароматним і красивим, як у досвідчених кулінарів? Підбірка найкращих перевірених рецептів, корисні поради з приготування та прикрашання, а також креативні ідеї і нові варіанти оформлення і допоможуть зробити саморобну випічку бездоганною в усіх відношеннях. Навчіться готувати різдвяне ласощі за всіма правилами і дивуйте рідних і близьких якомога частіше.

Секрети і правила вдалої випічки з імбиром

Базовий рецепт імбирного печива відомий вже давно. Незважаючи на це, варіантів його приготування існує дуже багато. Можна навіть сказати, що кожна господиня має свій власний фірмовий спосіб приготування, не схожий на інші. Однак існує кілька універсальних правил, завдяки яким випічка виходить смачною і ароматною.

Історія виникнення смачною традиції

Історія різдвяної випічки з додаванням пряного кореня імбиру сягає своїм корінням в далеке середньовіччя. В ті часи прянощі цінувалися дуже високо, оскільки привозили їх з далеких екзотичних країн. Люди дозволяли собі спеції тільки по великих святах.

Різдво - одне з головних християнських свят. Вважається, що історія імбирного печива починається в англійському монастирі. Під час приготування святкової випічки один з ченців вирішив трохи поекспериментувати і додав в тісто спеції, в тому числі і тертий корінь імбиру.

Результат перевершив всі очікування. Ароматне гаряче печиво з гострим присмаком припало до душі не тільки монахам, але й усім, хто його скуштував. Традиція прижилася, і ось уже яке Різдво поспіль не тільки в Англії, але і по всьому світу, господині печуть імбирні коржики у формі ангелів, чоловічків, зірок і інших символів Різдва.

Поступово імбирне печиво стали випікати до Великодня, використовуючи для нього відповідні прикраси. У найпростішому варіанті солодощі можна готувати хоч кожен день, не замислюючись про привід.

Як отримати бездоганні коржики

Щоб печиво вийшло таким, яким ви хочете, потрібно врахувати кілька важливих деталей під час приготування.

В першу чергу, потрібно подбати про імбир. Саме цей корінь робить різдвяну випічку такою незвичайною. Від якості прянощі залежить, наскільки вираженим і приємним буде смак.

Можна використовувати і сушений мелений імбир, який продається в пакетиках. Але, з досвіду багатьох господинь, сухі спеції програють свіжонатертих корені по яскравості смаку і запаху. Хороший корінь імбиру має бути світлим, твердим і соковитим. Для тесту його слід натерти на дрібній тертці.

Не всі знають про ще один секретний інгредієнт. Багато починаючі господині, зіткнувшись з популярними рецептами імбирного печива, дивуються, чому на зображенні воно виглядає темним і апетитним, а в результаті виходять білі розпливчасті коржики. Вся справа в темній патоці - солодкому сиропі, який додають в тісто.

Властивості патоки не обмежуються насиченим кольором. Вона робить випічку більш м'якою, повітряної, печиво не кришиться і не пересихає. Крім того, воно довше зберігає свої смакові властивості. Використання патоки в випічці дуже поширене на заході, але у нас купити її не завжди вдається. Тому винахідливі господині придумали замінювати її какао-порошком. Але в такому разі покращиться тільки колір готового продукту. Раскатка тесту, виявляється, теж не обходиться без хитрощів. На відміну від дріжджового, імбирне тісто не терпить надлишку борошна. Розгортати його не так просто, воно липне до качалці, до столу, до рук. Замість того, щоб нескінченно посипати все поверхні борошном, тим самим погіршуючи якість, можна вдатися до іншого методу -застосування харчової плівки.

Для цього перед розкочуванням тісто слід охолодити і помістити між двома шарами харчової плівки.

Розгортати можна сміливо, не звертаючи уваги на целофан. Так тісто стане потрібної товщини, що не прилипне і не порветься. Потім плівку можна акуратно зняти і приступати до вирізання фігурок.

Рецепти імбирної випічки - від класично до унікальних

Кожен з цих рецептів відрізняється від інших не тільки інгредієнтами, але і технологією приготування. Можливо, щоб вибрати ідеальний варіант, вам доведеться спробувати приготувати відразу кілька видів печива. Оскільки визначитися з фаворитом, не скуштувавши його на смак, дуже складно. Одне можна стверджувати сміливо - всі ці рецепти перевірені багатьма кухарями, кондитерами і господинями і не підведуть вас.

Класичний рецепт імбирного тіста

Класичний рецепт новорічного печива з додаванням імбиру підійде для тих, хто віддає перевагу класиці. Варто зазначити, що такий метод прийшов з європейських країн, в нашій країні частіше готували різдвяні пряники та використовували для цього зовсім інше - заварне тісто і житнє борошно. Класичне імбирне печиво, приготоване за базовим рецептом, точно вийде таким, яким ви його уявляєте, оскільки він перевірений не одним поколінням кулінарів.

Складові:

  • борошно - 320 г;
  • вершкове масло - 180 г;
  • цукор (краще коричневий) - 100 г;
  • яйце - 1 велике;
  • розпушувач - 15 г;
  • сіль - 1 щіпка;
  • темна патока - 100 г.

спеції:

  • імбир - шматочок, розміром з великий палець (натертий);
  • мускатний горіх - 0,5 ч. л .;
  • кориця - 1 ч. л .;
  • гвоздика - 0,25 ч. л.

Приготувати таке тісто нескладно:

  • Змішати в одній ємності всі сухі компоненти, крім цукру: борошно, розпушувач, сіль і спеції.
  • Окремо потрібно збити вершкове олію з цукром, додати яйце і патоку.
  • Потім обидві частини потрібно змішати, додаючи в олійно-яєчну суміш сухі інгредієнти, до тих пір, поки не сформується кулю. Вийде гладке тісто, м'яке і трохи липке.
  • Наступний етап - тесту потрібно дати час відпочити. Для цього його потрібно щільно замотати в харчову плівку і відправити в холодильник на годину-півтори. Тісто слід розкачати. Чи не занадто тонко - товщиною близько 4 мм. Щоб воно не встигало розтанути, працюйте з невеликою частиною кулі, а решту тримайте в холодильнику.
  • Випікати потрібно в розігрітій до 180 градусів духовці. Якщо у вас електрична духовка, виставте режим «підігрів знизу і зверху», так імбирне печиво однаково добре пропечеться з усіх боків. На деко постеліть пергаментний папір і викладіть коржики на невеликій відстані один від одного. Випікати потрібно близько 15 хвилин. Залежно від духовки і розміру фігурок.

Печиво з королівської глазур'ю для прикраси

Приготоване своїми руками імбирне печиво з глазур'ю - улюблене дитячі ласощі. Воно яскраве, барвисте, а до прикраси випічки можна залучити навіть самих маленьких. Рецепт не дуже відрізняється від класичного варіанту. Вся заковика тут в приготуванні правильної глазурі. Красиво розфарбувати можна печиво, приготоване з будь-якого рецепту, який вам подобається. Підійде і класичний варіант.

Запропонований рецепт глазурі називається Королівським

Королівська глазур готується просто, її легко наносити на випічку, вона швидко сохне, не липне до рук і переливається красивим глянсовим блиском.

Інгредієнти для приготування імбирного печива з глазур'ю:

  • готове і остигле печиво;
  • яйця - 2 шт. (Знадобляться тільки білки);
  • лимонний сік (свіжовичавлений) - 2 ч. л .;
  • ванільний цукор - 1 пакетик;
  • цукрова пудра - 3 ст .;
  • харчові барвники - за бажанням.

В абсолютно сухою і знежиреною мисці потрібно збити 2 білки з лимонним соком на максимальній швидкості міксера. На це йде близько 2 хвилин. Коли білки перетворяться в щільну піну, потрібно знизити обороти міксера і поступово додавати просіяне цукрову пудру.

Після цього міксер знову виставляється на максимальну швидкість і глазур збивається не менш 5 хвилин. У результаті повинна вийти біла, щільна, гладенька глазур. Щоб отримати кольоровий Айсінг, потрібно розділити глазур на потрібну кількість частин і додати в кожну харчові барвники. Потім потрібно перекласти Королівський Айсінг в кондитерський мішок для малювання на печиво.

Імбир і мед - дует для ласунів

Додавання меду в випічку - улюблений прийом багатьох кондитерів. Мед не просто набагато корисніше цукру, а й надає приємний квітковий аромат. Дуже добре поєднується таке печиво з ароматним трав'яним чаєм або гарячим глінтвейном.

Інгредієнти для приготування медового імбирного печива в домашніх умовах:

  • борошно - 200 г;
  • сода - 0,25 ч. л .;
  • цукрова пудра - 75 г;
  • сіль - 0,25 ч. л .;
  • яйце - 1 шт. (Знадобиться тільки жовток);
  • масло вершкове - 3 ст. л .;
  • мед - 2 ст. л .;
  • імбир сухий мелений - 1 ч. л .;
  • кориця - 1 ч. л.

І знову, як і в базовому рецепті імбирного печива, починати слід з сухих інгредієнтів. Змішайте борошно, сіль, соду і прянощі в одній ємності. Щоб вони краще змішалися і наситилися киснем, не нехтуйте просеиванием через сито.

Потім потрібно зайнятися вершковим маслом. У цьому рецепті використовується холодне масло. Його потрібно порубати ножем на дрібні кубики. Робити це слід якомога швидше, щоб від контакту з вашими руками масло не почало танути. Шматочки замороженого масла додайте до сухих інгредієнтів і приступайте до приготування масляної крихти - перетирають масло з борошном долонями, поки не вийде крихта з однорідних крупинок.

Тепер в отриману суміш можна додати мед, жовток і цукрову пудру, замісити тісто - воно виходить крутим і блискучим. Залежно від якості борошна і розмірів яйця, тісто може погано кататися в кулю і розсипатися. В такому випадку можна додати ще трохи рідкого меду.

Куля імбирного тіста повинен побути в холодильнику не менше години, обгорнутий харчовою плівкою. Розкачайте холодну тісто в пласт товщиною 3-5 мм, виріжте формочки і випікайте при 180 градусах 10 хвилин. Гаряче печиво здається занадто м'яким і навіть схожим на сире. Але як тільки коржики охолонуть і постоять при кімнатній температурі деякий час, вони стануть хрусткими і в міру твердими, як і повинно бути імбирне печиво.

Горіхове печиво з імбиром - непередаваний аромат

Щоб горіхи змогли повністю розкрити всю палітру своїх ароматів, їх потрібно прожарити в духовці. Можна додати в пряники сирі горіхи, в надії, що в духовці вони досить пропекутся, але, швидше за все, волога з тіста не дасть їм цього зробити, тому краще використовуйте подрібнені і заздалегідь прожарені горіхи.

Як приготувати імбирне печиво своїми руками, ви вже знаєте, нижче представлений ще один перевірений рецепт з додаванням горіхової крихти. Додавати можна як доступний арахіс або волоський горіх, так і будь-які інші види: мигдаль, пекан, фундук.

Складові:

  • борошно - 400 г;
  • яйце - 1 шт .;
  • цукор (як варіант - коричневий) - 3 ст. л .;
  • сіль - 0,2 ч. л .;
  • сода - 0,5 ч. л .;
  • чорна патока або мед - 0,5 склянки;
  • горіхи подрібнені - 0,5 склянки;
  • свіжий імбир, дрібно натертий - 1,5 ч. л .;
  • кориця, мускатний горіх, чорний перець - по 0,5 ч. л.

приготування:

У цьому рецепті використовується м'яке вершкове масло кімнатної температури. Краще вийняти його з холодильника за кілька годин до початку приготування. Масло і цукор збийте міксером до отримання однорідної маси. Додайте мед і яйце, перемішайте.

Тепер пора додавати спеції. На цьому ж етапі в хід йде сода. У цьому рецепті не потрібно гасити соду, оскільки вона буде взаємодіяти з медом, який є в складі і містить велику кількість фруктових кислот. Якщо ж ви віддаєте перевагу темну патоку, замість соди краще використовувати розпушувач.

Додавайте борошно поступово, її може знадобитися трохи менше або більше, в залежності від якості. Після цього у вас вийде гладке тісто, яке не липне до рук. Скачайте з нього кулю і відправте в холодильник як мінімум на годину. Деякі стверджують, що імбирне печиво в домашніх умовах виходить смачніше і краще тримає форму, якщо тісто на цьому етапі повністю заморозити, а потім розморозити.

Далі все за тим же сценарієм: розкачати до 0,5 см, вирізати фігурки, запікати 10 хвилин при 180 градусах. Прикрасити за бажанням.

Лимонне печиво з сухим імбиром

У цьому рецепті використані варені яйця і сухий мелений імбир - він відмінно підійде для тих, хто не хоче витрачати час на підготовку свіжого кореня.

Складові:

  • жовток вареного яйця - 4 штуки;
  • цукрова пудра - 70 г;
  • вершкове масло - 80 г;
  • борошно вищого сорту - 200 г;
  • імбирний порошок (або тертий корінь) - 2 ч. л;
  • цедра лимона - 2 ч. л.

Приготування імбирного печінку покроково:

  1. Остигнули жовтки ретельно розітріть з цукровою пудрою до однорідної пасти.
  2. Додайте м'яке вершкове масло і знову розітріть.
  3. Якщо імбир тертий, додайте його до маси, якщо сухий - змішайте з борошном і цедрою.
  4. Борошно з'єднайте з яєчно-масляною сумішшю і приберіть вийшло липке тісто в холодильник на півгодини.
  5. Розкачайте тісто в пласт і виріжте фігурки.
  6. Викладіть на деко, застелене пекарської папером, і випікайте до 180 градусів, поки печиво не стане золотистим.

Прикрасьте цукровою пудрою, ароматизованої імбирним порошком, або глазур'ю, якщо потрібен святковий варіант.

Пряне житнє печиво без яєць

Для тих, хто не любить випічку з яйцями, є рецепт імбирного печива без цього інгредієнта.

Будуть потрібні продукти:

  • 300 г вершкового мала;
  • 3 склянки житнього борошна; Неповний (2/3) стакан коричневого цукру;
  • 3 ч. л. імбирного порошку; 3 ч. л. кориці;
  • 3 ч. л. кардамону;
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха;
  • 6 ч. л. сметани;
  • 1,5 ч. л. соди, гашеного соком лимона.

В першу чергу змішайте всі сухі компоненти, потім додайте в суміш м'яке вершкове масло і замістити тісто. Потримайте його півгодини в холодильнику, потім, розкачайте і виріжте бажані фігурки.

Випікайте чверть години при температуру 180 градусів

Всі секрети декорування випічки

Рецепт класичної глазурі для імбирного печива ви вже знаєте. Лимонний сік додає нудотно-солодкого коржики потрібну кислинку. При бажанні, можна додати кілька крапель ароматизатора - м'ятного або ромового. Таке доповнення додасть випічці незвичайну нотку. Залишається додати, що для акуратного оформлення випічки професійні кондитери вдаються до декорування глазур'ю в два етапи.

Спочатку готується густішою варіант айсінгом - контурний. Щільність його повинна бути такою, щоб при нанесенні глазурі за допомогою кондитерського мішка з тонкою насадкою Айсінг не розтікався, а тримав форму. Такий глазур'ю потрібно промальовувати контури фігурок, розділити кордону квітів.

Контурна глазур для печива з імбиром застигає дуже швидко, але наносити її потрібно строго на холодні коржики. Потім готується основна - більш рідка глазур. Вона і буде головною прикрасою ласощі. Цю глазур фарбують в потрібні кольори. «Правильна» щільність дозволяє рівномірно розтікатися в межах кордонів контуру.

Крім глазурі, домашні імбирні пряники можна прикрасити кокосовою стружкою, мигдальними пелюстками, спеціальними айсінгом і фростінгамі, які продаються в кондитерських відділах. Їстівні намистинки, блискітки, кольорові присипки - варіантів декору новорічної випічки зараз більш ніж достатньо.

Креативні ідеї оформлення і подачі

Імбирне печиво можна просто розкласти на тарілці, скласти в жерстяну банку або гарний кошик. Але набагато цікавіше виглядають ці барвисті фігурки в іншому амплуа. Спробуйте змайструвати пряниковий будиночок, для дітей це буде дуже цікавим заняттям на канікулах. Ще ідеї: народити печивом ялинку або, ще більш оригінально - зробити ялинку з самого печива.

Як зробити засніжений пряниковий будиночок

Напевно, всі пам'ятають казку про Гензель і Гретель - двох дітлахів, яких залучив казковий пряниковий будиночок в глухому лісі. Смачний будиночок з імбирного печива, стіни, дах і всі інші елементи якого можна з'їсти - мрія кожної дитини.

Піч такі апетитні будиночки прийнято холодними зимовими вечорами - до Нового року та Різдва. Щоб потішити себе цим незвичайним ласощами, приготуйте той варіант імбирного тіста, який вам подобається найбільше. Врахуйте, що коржі повинні бути рівними і не сильно підніматися в духовці.

Конструкцію будиночка ви можете придумати самостійно. Якщо фантазії не вистачає, візьміть готову схему. Все, що вам потрібно - накреслити і вирізати всі деталі: дах і підстава по одній, а більшу бічну стіну і фасад (він же задня частина) - по дві.

Розкачайте тісто в тонкий пласт. Розкладіть вирізані елементи і обведіть їх гострим ножем. Потім стіни і дах будиночка потрібно запекти в духовці до готовності, вийняти і остудити. А краще - дати постояти кілька годин.

Щоб склеїти всі деталі воєдино, скористайтеся білкової глазур'ю - збийте яйця з цукровою пудрою до стійких піків. Заправте масу в кондитерський шприц і з'єднувати всі деталі будиночка з імбирного тіста. Вікна, двері та інші дрібні деталі можна намалювати айсінгом. Проявляйте всю свою фантазію в прикрасі пряниковий будиночок, тоді він стане унікальним.

Ялинкові іграшки з імбирним ароматом

Прикрасити головний атрибут новорічного свята - ялинку, можна не тільки стандартними кулями і мішурою. Незвичайні прикраси з імбирного печива можуть розбавити решті декор і навіть повністю замінити його.

У тому, як приготувати імбирне печиво для прикраси ялинки своїми руками, немає нічого складного. Виберіть потрібні формочки, приготуйте імбирне тісто, розкачати і виріжте фігурки. Уже на цьому етапі є одна маленька хитрість. Щоб імбирні коржики було зручно підвішувати за мотузочку, зробіть ще в сирих фігурках отвори за допомогою дерев'яної палички.

Випікайте стільки, скільки вказано в рецепті. Коли ялинкові іграшки з ароматом імбиру охолонуть, приступайте до прикраси. Дуже колоритно виглядають фігурки, розфарбовані в стилі традиційних архангельських пряників - козуль. Форми повинні бути відповідні: пташки, кізоньки, конячки, півники. Декоративна глазур наноситься не суцільним шаром, а витонченим візерунком з тонких хвилястих ліній і точок.

Класика жанру - чоловічки з імбирного печива. У своєму приготуванні вони не відрізняються від інших видів цієї випічки. Головне - надати їм потрібну форму і намалювати риси обличчя.

Смачна і ароматна новорічна ялинка

З імбирного тіста можна зробити навіть ялинку на Новий рік - невелику, але ефектну і оригінальну. Найпишнішою виходить ялинка з фігурок у формі зірок.

Виріжте і спечіть достатню кількість зірочок різного розміру по одному з описаних вище покрокових рецептів імбирного печива. Склейте їх між собою глазур'ю, складаючи зірки шарами, від більшої до меншої. Складайте так, щоб кути сусідніх шарів не збігалися, так «гілки» виглядатимуть природніше.

Декорувати деревце можна по-різному. Деяким до душі зелена глазур і намальовані кулі. Інші вважають за краще традиційний білий Айсінг. Тут кожен вибирає варіант за смаком. Така ялинка стане прекрасним доповненням до новорічного подарунку і прикрасою святкового столу.

Приготування імбирного печива в домашніх умовах - дуже захоплююче і об'єднує заняття. Готувати різдвяні ласощі всією сім'єю, а потім обмінюватися смачними ароматними фігурками з родичами і друзями - ця традиція зберігає в собі той самий дух Різдва. Не відмовляйте собі в задоволенні, сміливо беріться за випічку!

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама