Красуні

жіночій сайт

Як спекти медові пряники будинку - технологія і 11 кращих рецептів на будь-який смак

Правильно приготовані медові пряники теоретично можуть зберігатися роками. Але домашня пряна випічка на кухні довго не залежується. А ви пам'ятаєте, наскільки смачні такі прянички або вам незнайомий смак домашніх медовиков? Подаруйте собі та близьким справжнє задоволення, скориставшись нескладними рецептами заварних і серцевих пряників, з горіхами або на кефірі, з глазур'ю і без. Із запропонованих способів приготування вибирайте будь - який смак ласощі буде чудовим і незабутнім.

 

Вдале пряникові тісто - основа успіху

Для домашніх пряників використовуються два види тесту: заварне і сирцевої. Постійні компоненти того й іншого - мед і борошно. Старовинні російські способи приготування припускали застосування житнього борошна і меду в рівних обсягах. Розпушувачами тесту служив сам мед і невелика кількість сметани. В сучасних рецептах медових пряників кількість меду зменшено, але додаються різні розпушувачі, спеції, не забороняється пшеничне борошно.

Технологія приготування серцевого тіста

Щоб приготувати сирцевої пряникові тісто, згідно з обраним рецептом, необхідно:

  • Потрібна кількість меду покласти в каструлю (миску).
  • Якщо мед зацукрований, підігріти його до розчинення кристалів на водяній бані.
  • Кип'ятити мед неприпустимо, інакше він втратить свій аромат.
  • У рідкий мед додати прянощі, яйця, розм'якшене масло.
  • Перемішувати масу 1-2 хвилини.
  • Всипати борошно, попередньо додавши в неї соду і просіявши.
  • Замісити некруте тісто.

Цей нехитрий спосіб можна використовувати, коли необхідно хочеться приготувати за короткий час і без викрутасів. З'їдати пряники, приготовані сирцевим методом, потрібно теж без затримки: вони швидко черствіють, стають твердими.

Приготування заварного пряникового тіста

Заварне тісто готувати трохи складніше, ніж сирцевої. Причому, невеликі додаткові зусилля цілком виправдані: домашні медові пряники з такого тіста виходять ніжні, ароматні, розсипчасті і на тривалий час зберігають ці якості, що не черствея. Існує навіть рецепт «вічних» пряників, які зберігати можна роками, але про нього трохи пізніше.

Процес приготування заварного тесту такий:

  • Помістити в каструлю мед, влити воду, всипати цукор, (кількість інгредієнтів, згідно з рецептом).
  • Нагріти суміш до 70-75 ° C.
  • Всипати прянощі і половину необхідної кількості борошна, інтенсивно перемішуючи дерев'яною лопаткою.
  • Вимішене тісто охолодити до температури 20-22 ° C. У тепле тісто додати яйця, розпушувач.
  • Поступово вмішувати борошно, що залишилося, поки не утвориться маса м'якої консистенції.
  • Обробляти тісто необхідно відразу ж.

Парфуми для пряників - які спеції вибрати

Додавання прянощів і в заварне, і в серцевого тесту обов'язково. Адже і назва «пряник» з'явилося саме через їх наявності в складі. Додавати в тісто можна будь-яку спецію з тих, що до душі. А можна виготовити з різних прянощів своєрідний кондитерський «парфум», якого вистачить надовго.

Для цього потрібно:

  • підібрати склад прянощів за смаком;
  • подрібнити в порошок, використовуючи ступку або кавомолку);
  • змішати в пропорціях, зазначених в таблиці нижче;
  • зберігати в баночці, щільно закритою;
  • застосовувати в міру потреби.

Пряникові хитрощі і тонкощі приготування

Щоб не розчаруватися в результаті, плануючи домашній пряниковий бум, прийміть до відома поради фахівців-кулінарів:

  • Ті продукти, які потрібні за рецептом, діставайте приблизно за годину до початку приготування: їх температура повинна стати однаковою (кімнатної).
  • Неодмінно просівають борошно: це позбавить її від домішок і наситить киснем, завдяки чому випічка буде більш повітряної.
  • Додаючи прянощі, не забувайте про почуття міри - фанатизм завжди недоречний.
  • Якщо будете використовувати для випічки гречаний мед, вона порадує вас особливим ароматом і смаком.
  • Співвідношення «мед-цукор» в рецептах змінюйте на користь меду, але не навпаки.
  • У процесі приготування не перегріватися мед: при закипанні він втрачає аромат, набуває невластивий присмак.
  • Пісні вироби покривайте глазур'ю.
  • Для підфарбовування тесту застосовуйте цукрову паленки.
  • Фігурки формі на борошняної підсипання, з нею і укладайте на холодний деко, змащувати який немає необхідності.
  • Щоб медові пряники не підгорає і не прилипали, застеляє листи пергаментним папером.
  • При випічці дотримуйтесь температурні режими, зазначені в рецептах.
  • Дрібні і тонкі вироби печіть при 220-240 ° C від 5 хвилин до чверті години.
  • Для великих виробів встановлюйте менше нагрівання (180-220 ° C) і відводите для випічки більший час.
  • Якщо ваша духовка дає приводи для сумнівів, не покладайтеся на таймер - готовність свого кулінарного шедевра перевіряйте, проткнув його зубочисткою.
  • Зубочистка залишилася сухою - ласощі готові.
  • Готовність випічки можете перевіряти і іншим способом.
  • Коли найтонша частина виробів стає твердою, виймайте пряники з духовки.
  • Якщо товста частина ще м'яка, не страшно: пізніше вона затвердіє.
  • Готові (остиглі) вироби зберігайте в п / е пакетах, контейнерах або спеціальних коробках.

Заварні медові пряники на будь-який смак

Різними рецептами заварних пряників немає числа. Яких тільки смакоти не готують: медові пряники можуть бути гладкими або глазурованими, з горіхами, цукатами, шоколадом, вареним згущеним молоком, густий фруктово-ягідної начинкою (перераховувати можна ще довго). А подивіться, як вміють прикрашати свої творіння деякі кулінари - від фото медових пряників, майстерно і з любов'ю розписаних, очей не відірвати!

Тепер, помилувавшись розкішними кондитерськими виробами, пора і до практики перейти. Почати краще з простого.

Простий пряник для початківців кондитерів

Спекти медові пряники, скориставшись цим рецептом, під силу будь-якій господині. Спеції, яйця, глазур для нього необов'язкові. Головне, взяти грунтовне кількість меду. Набір продуктів знадобиться мінімальний:

  • борошно - скільки тісто потребують;
  • яйце - 1 шт .;
  • цукор - 100 г;
  • мед - 200 г;
  • вершкове масло - 100 г;
  • сода - 1 ч. л. з верхом.

приготування:

  • У каструлі перемішати цукор і мед. Якщо можливо, частина цукру замінити медом.
  • Поставивши посуд на слабкий вогонь, довести вміст до закипання, зняти з плити.
  • Покласти в каструлю вершкове масло, перемішати, остудити до 70 ° C.
  • Всипати борошно, перемішати її з содою. Сипати не поспішаючи, при інтенсивному перемішуванні маси.
  • Додати яйце, остаточно вимісити некруте тісто.
  • Розкачати тісто в пласт (приблизно 15 мм), попередньо підсипали під нього муки.
  • За допомогою форми вирізати пряники, помістити на деко.
  • Для випікання досить 15 хвилин при 180 ° C.

Рецепт пряників Української традиції

По суті, це майже класичний рецепт медових пряників з заварного тіста. Щоб їх приготувати, потрібно мати в наявності борошно, цукор (деякі вважають за краще фруктозу), мед, сметану високої жирності, воду, трохи горілки, яйце, прянощі. Якщо все це є, можна перейти до приготування традиційного російського ласощі:

  • Перемішати 50 мл води, майже повний стакан меду і півсклянки цукру, помістивши компоненти в каструльку.
  • Розігріти до 70 ° C суміш (не кип'ятити!).
  • Частинами всипати півтори склянки борошна, негайно розмішуючи її лопаткою, щоб уникнути утворення грудок.
  • Остудити масу, після чого додати до неї 70 мл горілки, 100 г жирної сметани, куряче яйце, прянощі.
  • Вимісити тісто, додаючи поступово ще близько півтора склянок борошна. Орієнтир - консистенція. Занадто крутим тісто робити не потрібно. Воно повинно стати м'яким, еластичним, приємним для рук. Вимішувати треба довго, хвилин 15.
  • Готове тісто відразу розкачати, сформувати медові пряники, спекти їх, витримуючи температурний режим в духовці 180-200 ° C.
  • При бажанні покрити гарячу випічку глазур'ю - класичні пряники, як правило, глазуровані.

Найпростіший склад пряникової глазурі: стакан цукру, півсклянки води. Приготування її теж не відрізняється складністю: воду з цукром потрібно кип'ятити до появи великих бульбашок, потім охолодити приблизно до 60 ° C. Дрібні прянички можна опускати в сироп, перемішувати, виймати шумівкою і поміщати на решето для стікання надлишків глазурі. Великі вироби покривати глазур'ю за допомогою пензлика. Медові пряники з глазур'ю особливо подобаються дітям.

Чим примітні «вічні» пряники

Тепер можна познайомитися з обіцяним рецептом «вічних» пряників. Наскільки вони вічні насправді, навряд чи кому вдалося перевірити: з'їдається ці ласощі дуже швидко. Однак вважається, що зберігатися ці ласощі можуть роками. При цьому рецепт приготування цих медових пряників абсолютно невигадливий, і склад продуктів нікого не збентежить:

  • мед - 1,2 кг;
  • пшеничне борошно - 2,0 кг;
  • яйця курячі - 5 шт .;
  • сода - 2 ч. ложки;
  • прянощі (порошок) - пучку.

Щоб перевірити, наскільки довго зберігаються «вічні» прянички, потрібно спочатку виконати ряд нескладних дій для їх випікання:

  • Підігріти мед, не перевищуючи температуру 40 ° C.
  • Борошно висипати в посуд для подальшого замісу тіста.
  • Розігрітий мед вилити в ємність з борошном.
  • Розбити і вилити туди ж яйця, всипати пряний порошок.
  • Соду погасити (можна просто в теплій воді), відправити в загальну «компанію».
  • Ретельно вимісити тісто, покласти на півгодини в тепле місце, загорнувши в серветку.
  • Що піднялося тісто обмять, розділити на частини, з яких сформувати круглі коржі досить великого розміру (близько 20 см).
  • Деко, трохи змазаний олією, посипати борошном, помістити на нього заготовки.
  • Дозволити виробам піднятися ще раз.
  • Наколоти коржі зубочисткою або вилкою.
  • Поставити деко в духовку, температура в якій 180-200 ° C. Деко з підрум'яниться красенями витягти з духовки і накрити рушником до охолодження.
  • Зберігати роками або з'їсти випічку швидко - на ваш вибір.

Чим поласувати під час посту

Якщо ви не приймаєте тваринні жири або дотримуєтеся пост, не варто відмовлятися від улюблених ласощів.

Для пісних заварних медових пряників потрібно підготувати:

  • 3 ст. борошна;
  • 1 ст. води;
  • по ½ ст. меду, цукру;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • маленьку щіпку кориці;
  • 2 г соди;
  • 1 ст. л. лимонного соку.

Як готувати пісні пряники:

  • Зварити густий сироп з меду, цукру, води.
  • Додати рослинне масло, гасіння лимонним соком соду, корицю.
  • Малими порціями при інтенсивному перемішуванні всипати борошно в сироп.
  • Замісити тісто, качалкою перетворити його в корж товщиною 15 мм.
  • Користуючись формочками, видавити фігурки.
  • Випікати 15 хвилин в температурному режимі близько 200 ° C.
  • На поверхню нанести глазур.

Після кількох вдалих експериментів з пряниковим тестом питання, як приготувати медові пряники у домашніх умовах, можна виключати з розряду нерозв'язних. Пора замахнутися на більше складну випічку.

Знамениті тульські пряники своїми руками

Як правило, тульські пряникові вироби промислового виробництва, наявні в продажу, виготовляються сирцевим методом. Однак справжні медові пряники, якими пишається Тула, заварні. Приготувати їх вдома цілком можливо, якщо докласти певних старанність. Погодьтеся, спроба - не катування. Будуть потрібні такі інгредієнти:

  • 3 ст. л. меду;
  • 1 стакан будь-якого густого повидла;
  • 1 склянка цукру;
  • 125 г м'якого маргарину (вершкового масла);
  • 2 курячих яйця;
  • 2,5 (приблизно) склянки пшеничного борошна;
  • 1 ст. л. меленої кориці;
  • 1 ч. л. соди.

Для глазурі:

  • 4 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. молока.

Підготувавши продукти, слід взятися за справу:

  • Просіяти борошно.
  • Змішати в каструльці мед, яйця, соду (негашене!), Цукор, корицю.
  • Додати до маси маргарин (масло, хто вважає за краще), гарненько перемішати.
  • Витримати посуд близько чверті години на водяній бані, періодично помішуючи вміст.
  • В отриману пухку масу при перемішуванні ввести склянка борошна. Остудити.
  • У остигнула, але ще теплу масу поступово підсипати борошно, що залишилося, ретельно розмішуючи веселкою, а під кінець руками.
  • Добре вимісити тісто, розкачати його в пласт (5 мм) на щедро подпиленном борошном столі. Пласт розділити на квадрати.
  • Одну половину кожного квадрата намазати начинкою (повидлом), накрити другою половиною, защипнути краї.
  • Отримані прямокутники викласти на деко, попередньо застелений промасленим пергаментом.
  • Випікати при 180 ° C. Відлучатися з кухні не варто: тульські пряники печуться швидко, досить буде 10-15 хвилин.
  • Тим часом приготувати глазур. Цукор і молоко, перемішуючи, нагріти до кипіння, кип'ятити 3-4 хвилини.
  • Іспекшіеся медові пряники відразу покрити глазур'ю.

Поради:

  • Кількість кориці зменшувати не потрібно, інакше оригінального смаку, властивого знаменитому ласощів, не вийде.
  • Замість кориці можна використовувати такий склад: пів столової ложки кориці змішати з меленими імбиром і мускатним горіхом (пів чайної ложки кожного).

Пряники-медяники з горіхами в мультиварці

Ці домашні прянички назвати випічкою можна тільки умовно: вони готуються на пару в користується чималою популярністю мультиварці. Такий варіант ідеальний для тих, хто дотримується дієтичного харчування і відмовляється від випічки.

Як приготувати медові пряники своїми руками в мультиварці:

  • Подрібнити половину склянки ядер волоських горіхів, користуючись ножем або блендером.
  • На водяній бані розпустити до однорідності 40 г меду, півсклянки цукру, 50 г вершкового масла і куряче яйце.
  • Додати соду (половину ч. Л.), Перемішувати до загустіння маси.
  • Знявши посуд з водяної бані, підсипати до вмісту малими порціями 1,5 склянки борошна і замісити тісто.
  • В процесі замісу в тісто додати подрібнені горіхи.
  • Змоченими разючим маслом руками сформувати кульки, укласти в гратчастий піддон мультиварки.
  • Готувати 40 хвилин (режим «на пару»).

Сирцеві пряники - ласощі без особливих клопотів

Вважається, що сирцовиє прянички за смаком поступаються заварним. Однак приготувати їх можна легко, швидко, рецепти дивують розмаїттям, тому такі вироби досить популярні. Збираючись приготувати медові пряники своїми руками, багато хто віддає перевагу саме сирцевої способу.

Рецепт перських пряників з медом

Це частування готується швидко, перелік інгредієнтів невеликий:

  • 200 г борошна;
  • 4 курячих яйця;
  • ст. ложка меду;
  • склянка цукру;
  • ст. ложка розталого топленого масла;
  • маленька щіпка меленого кардамону.

Кардамон, мабуть, головна фішка в цьому рецепті - він надає ласощів неповторний аромат. Співвідношення «цукор-мед» в рецепті можна (навіть бажано) змінити на користь меду. Процес виготовлення і випічки нескладний:

  • Яйця, цукор, кардамон помістити в глибоку миску.
  • Розтерти в однорідну масу.
  • Не кваплячись, поступово підмішати до вмісту миски борошно.
  • Вимісити досить густе тісто.
  • Що вийшов грудку тіста розкачати в ковбаску.
  • Формувати її зручно руками, змазаними рослинним маслом, оскільки тісто виходить досить липким. Ковбаску нарізати на рівні гуртки.
  • Надати цим заготівлях бажану форму, помістити на деко, присипаний борошном або злегка змащений маслом.
  • Поставити деко в розігріту духовку, випікати всього 6 хвилин при 180 ° C.
  • Поверхня готових пряників змастити медом, можна прикрасити горішками.

Приготування медово-імбирних пряників

Цей вид випічки, мабуть, теж не віднесеш до споконвічно російських ласощів - скоріше, це вплив Європи. Там різні рецепти имбирно-медових пряників або печива обов'язково використовують, готуючи частування до Різдва. Такими пряничка прикрашають різдвяні ялинки та подарунки. Але чому б не приготувати домашнє ласощі з оригінальним смаком, коли захочеться? Тим більше що це зовсім просто:

  • Розтерти в мисці 150 г маргарину (вершкового масла) з рівною кількістю коричневого цукру. Розтирати до пишності. Якщо коричневого цукру немає, можна обійтися звичайним.
  • Додати в суміш по півсклянки меду, води і куряче яйце. Збити, відставити на час.
  • 2,5 склянки борошна насипати в окремий посуд. Додати до неї чверть чайної ложки розпушувача, стільки ж солі і по 2 ч. Л. порошку кориці та імбиру. При бажанні корицю можна виключити. Все добре змішати.
  • По частинах додавати суху суміш до медово-масляною, поступово вимішуючи гладке тісто.
  • 2 години (мінімум) дати відпочити готовому тесту в холодильнику.
  • Після цього тісто дістати, витримати хвилин 10 в кімнатних умовах.
  • Тим часом прогріти духовку. Нагрівання до 180-190 ° C буде оптимальним.
  • З розкотив в пласт тесту вирізати заготовки бажаної форми, використовуючи гострий ніж або спеціальні формочки.
  • Спекти медово-імбирні пряники. Це займе 10-15 хвилин.
  • Готові вироби прикрасити по своєму бажанню і талантам.

М'які прянички з горіхами і апельсиновим соком

Любителям апельсинового аромату такі медові пряники будуть до душі. До того ж, приготовані цим способом, вони вийдуть більш м'якими, ніжними, ніж при використанні інших рецептів. Перелік необхідних продуктів:

  • 1 кг пшеничного борошна;
  • 0,4 кг меду;
  • 0,2 кг горіхів (кешью, мигдаль);
  • 0,3 кг цукру;
  • 4 ст. л. апельсинового соку;
  • 4 жовтки від курячих яєць;
  • 0,75 мл горілки;
  • 10 г соди;
  • 4 ст. л. апельсинової цедри;
  • цукати з кірки апельсина;
  • прянощі за вибором.

Як готувати ласощі:

  • Свіжовичавлений апельсиновий сік злегка підігріти, змішати з медом і цукром до розчинення кристалів останнього.
  • В інший посуд помістити жовтки, додати алкоголь, прянощі і злегка збити.
  • Жовтковий «коктейль» перелити в посуд з апельсиново-медовим сиропом. Туди ж відправити цукати, розтерті горіхи, добре подрібнену цедру.
  • Змішавши цю масу, всипати частину борошна, почавши процес замісу з консистенції клярі.
  • Далі борошно досипати потроху, продовжуючи вимішувати тісто до м'якого, приємного для рук стану.
  • Залишити його на 6 годин - нехай відпочине.
  • Розкачати з тіста пласт товщиною 10 мм, вирізати фігурки бажаної форми, запекти в духовці. Десяти хвилин буде достатньо.
  • Пряники покрити помадкою або апельсинової глазур'ю.

Приготування глазурі:

  • Півсклянки свіжого апельсинового соку підігріти в будь-якої ємності, що не кип'ятячи.
  • Розчинити в ньому 210 г цукрової пудри.
  • Перемішуючи, додати 40 г крохмалю і трохи помаранчевого харчового барвника. Повинна утворитися однорідна непрозора маса. Як барвник може послужити куркума.

Глазур можна зробити ще простіше. У цьому варіанті вона буде прозора, текуча, добре оживляти поверхню і застигне тонким шаром. Для неї потрібні 4 ст. л. апельсинового соку, неповна склянка цукрової пудри. У ємність з соком треба потроху, перемішуючи, підсипати пудру. Важливий саме такий порядок: пудру сипати в сік, а не навпаки!

Кефір і для пряників корисний

Домашні медові пряники на кефірі виручать, коли необхідно швидко спорудити нескладне, але смачне частування до чаю. Залишки кефіру практично завжди знайдуться вдома. Якщо немає, замість кефіру для приготування цього ніжного, повітряного ласощі можна з успіхом використовувати ряжанку або кисле молоко. Решта продукти теж проблеми не складуть:

  • 1,5 склянки кефіру (ряжанки, кислого молока);
  • 2 курячих яйця;
  • 200 г цукру (частина його можна замінити додатковою кількістю меду);
  • 30 г меду;
  • 90 г рослинного масла;
  • неповна ч. ложка соди;
  • до 3 склянок борошна (конкретніше тісто підкаже);
  • 3 ст. л. цукру для помадки.

Готувати медові пряники на кефірному тесті одне задоволення:

  • Відокремити білок одного яйця, залишити його для помадки. Два жовтки, білок збити віночком, додавши цукор.
  • В цей гоголь-моголь влити кефір і мед.
  • Перемішану з содою борошно поступово з'єднувати з рідкою сумішшю.
  • Вимісити до отримання досить крутого тіста, яке перетворити в пласт товщиною близько 10 мм.
  • Невеликим склянкою або круглою формочкою видавити з пласта пряникові заготовки.
  • Викласти їх на вистелений пергаментним папером деко.
  • Передбачити, щоб до цього моменту температура духовки досягла 180 ° C. Піч ласощі 20 хвилин.
  • Приготувати помадку, збиваючи залишений білок з цукром, поки цукор повністю розійдеться.
  • Дістати деко, швидко покрити випічку помадкою і повернути в духовку.
  • допікає ще приблизно 10 хвилин.

Неймовірно м'які сирцові пряники

Для приготування м'яких медових пряників знадобляться:

  • борошно - 700 г;
  • мед, цукрова пудра - по ¾ склянки;
  • яйця - 1 ціле і 3 жовтки;
  • сода - 1 ч. л. з невеликою гіркою;
  • тепла вода - стакан;
  • лимонний сік з половини цитруса;
  • лимонна цедра;
  • спеції - за смаком.

приготування:

  • Мед розчинити в теплій воді, остудити.
  • В іншій посудині перемішати решту інгредієнтів, крім борошно.
  • Збити до піни.
  • З'єднати з розчиненим медом, додати борошно.
  • Замісити некруте тісто, дати йому відстоятися 6 годин.
  • Тісто вимісити повторно, розкачати, вирізати фігурки.
  • Спекти ласощі.
  • Ще гарячі прянички змастити жовтком, злегка розвівши його водою. Після охолодження можна посипати цукровою пудрою.

Ви познайомилися зі способами приготування найсмачніших домашніх медових пряників. Залишається перевірити на практиці сподобалися рецепти і якийсь із них, можливо, доповнити власної «родзинкою». Експериментуючи з інгредієнтами, цілком реально створити власний фірмовий рецепт, яким не соромно буде поділитися з іншими в коментарях до цієї добірці.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама