Красуні

жіночій сайт

Зелений чай користь і шкода

Дар богів, напій імператорів - саме так прийнято називати зелений чай, відносно недавно, в порівнянні з чорним чаєм, що розширив наші чайні горизонти. У досить короткі терміни він встиг завоювати наші серця, змусивши багатьох навіть повністю відмовитися від чорного чаю. Але яка реальна користь і шкода зеленого чаю? Чи справді чай володіє всіма приписуються йому чудодійними властивостями, як правильно його заварювати і в яких випадках чашечка, здавалося б, дуже корисного напою може завдати шкоди?

 

Користь зеленого чаю

У Стародавньому Китаю, звідки зелений чай і почав свою переможну ходу, він вважався напоєм імператорів, яким, природно, діставалося все саме корисне і цінне. Це свідчить про те, що з самої глибокої давнини зелений чай вважався справжнім еліксиром здоров'я і джерелом корисних речовин. Фактичне підтвердження приписувані зеленому чаю властивості отримали тільки в ХХ столітті після численних досліджень і експериментів.

Згідно експертам японського Центру досліджень раку, регулярно обстежили 9000 осіб протягом 10 років, люди, які щодня вживають зелений чай, живуть довше і рідше хворіють раковими захворюваннями, ніж ті, які взагалі не вживають зелений чай або п'ють його в незначній кількості.

Користь зеленого чаю відчутна і для серцево-судинної системи, оскільки він прискорює процес розкладання холестерину і жирів у крові людини, що призводять до гіпертонії, атеросклерозу, інфарктів, інсультів та інших серйозних захворювань. Також правильно заварений зелений чай тонізує серцевий м'яз.

Регулярне вживання зеленого чаю очищає судини, значно підвищуючи їх еластичність, запобігає передчасному старінню організму і протистоїть ожиріння печінки.

Зелений чай сприяє виведенню з організму солей, зниженню ваги і тиску. Мабуть не дарма Японія, серед розвинених країн, займає останні позиції за кількістю хворих гіпертонією.

Зелений чай багатий йодом, калієм, міддю, вітамінами С, В1, В2, РР, К, зміцнюючими стінки судин і надають потужну антибактеріальну дію.

Що міститься в зеленому чаї цинк володіє протираковими властивостями і сприяє нормальному розвитку плоду при вагітності. Сухі чайні листочки допоможуть впоратися з токсикозом і морською хворобою.

Гуща зеленого чаю містить фтор і має бактерицидні властивості, тому японці використовують її для чищення зубів, запобігає руйнування зубної емалі.

Шкода зеленого чаю

Незважаючи на всі переваги і незаперечну користь зеленого чаю, бездумно заливатися їм літрами день від дня не варто. У всьому необхідно знати міру. І зелений чай в цьому відношенні не виключення. В іншому випадку замість користі ви принесете організму тільки шкоду.
По-перше, зелений чай містить велику кількість пуринів, що порушують обмінні процеси і сприяють утворенню в організмі отруйної сечовини, з солей якої утворюються кристали, що викликають подагру. Саме тому людям, що страждають на подагру, ревматизм і артритами краще скоротити або повністю відмовитися від вживання зеленого чаю і кави.
По-друге, не варто забувати, що зелений чай містить велику кількість стимулюючих і збуджуючих речовин, таких як кофеїн, теофілін і теобромін, тому зловживання зеленим чаєм може призвести до гіперстимуляції з наступним виснаженням серцевої і нервової системи. Симптомами «перебору» зеленим чаєм можуть служити порушення сну, надмірна збудливість, що змінюються раптової слабкістю, дратівливість.
По-третє, зелений чай підвищує кислотність шлунка, тому при гіперацидному гастритах, виразках шлунка та дванадцятипалої кишки краще вживати не зелений, а чорний чай.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама