Красуні

жіночій сайт

Як правильно пити мартіні

Мартіні - король нічного життя - саме так обожнюваний мільйонами напій іменують професійні бармени. Ряди шанувальників мартіні ростуть ні по днях, а по годинах і у багатьох «підсіли» виникає цілком закономірне і логічне запитання: як правильно пити мартіні? Як подавати мартіні? Закушують чи мартіні? З чим його можна змішувати, а від яких експериментів краще відмовитися? До речі, мартіні - улюблений напій Джеймса Бонда, хоча в наших краях він в основному пропагується як суто жіночий.

 

Мартіні - найпопулярніший в світі вермут

Мартіні - італійський сорт вермуту з вмістом алкоголю 16-18%. Вермут, у свою чергу, - ароматизоване вино, настояне на травах, назва якого походить від німецького слова Wermut, чи то пак полин. Саме полин є обов'язковим компонентом всіх видів вермутів. Вона становить до 43% екстракту, який застосовується для ароматизації виноградного вина при виробництві вермутів.

Крім полину, до складу напою входять і інші трави і прянощі: деревій, м'ята, ялівець, безсмертник, звіробій, коріандр, кориця, імбир, мускатний горіх, ясенець, бузина чорна, материнка, меліса лимонна, оман, дягель, ромашка і т. д. Для виготовлення певного виду вермуту може використовуватися до декількох десятків, а то й до сотні ароматних і пряних рослин, які збагачують виноградне вино особливими смаковими і ароматичними нотками, роблячи напій терпким і запашним. Проте жоден винороб не відчинить вам секрет, на якій стадії і в якій послідовності весь цей гербарій додається в мартіні.

Характерна особливість всіх видів вермутів - приємне гармонійне поєднання гіркоти з солодкістю, наявність у смаку гіркуватості, а в букеті - полинового тону. Уміння поєднувати рослинну сировину дозволяє створювати унікальні смакові та ароматичні композиції. Наприклад, гіркоту напою може надавати не тільки полин, але також кора хінного дерева, Шандра, пижмо, дубовнік. Смолисті відтінки провину додасть розмарин, безсмертник, звіробій, ялівцева ягода. Мускатний тон подарує поєднання кольору бузини з лимонною кіркою і плодами коріандру. Освіжаючі цитрусові нотки привнесе котівник, меліса, лимонна полин. Щоб зв'язати і з'єднати всі аромати в єдину композицію, винороби використовують настої гвоздики, ромашки і ірисового дерева. А для закріплення додають поєднання екстракту лепехи, ванілі і кардамону.

Докопатися до витоків створення легендарних напоїв непросто. До створення вермуту, за однією з версій, свою руку доклав сам Гіппократ, який більше 2 тисяч років тому, суто в лікувальних цілях (!), Настій вина на квітках Артемізія і дикого бад'яну. Хто придумав мартіні, сказати важко. Одні приписують винахід напою якомусь Томасу Д. - бармену 19 століття, інші вважають, що появою мартіні ми зобов'язані містечку Мартінез. Сьогодні мартіні - найпопулярніший у світі вид вермуту, який виробляється в Італії, а його назву пов'язують із засновниками винного заводу Martini & Rossi в Туріні.

Класичний вермут роблять на основі білих вин, але в наші дні все частіше, поряд з білими, в хід йдуть рожеві і червоні сорти винограду. Основа вермуту - біле вино з нейтральним ароматом і смаком, з вмістом спирту 11-13%, однак, міцність вермуту, для досягнення смакового балансу, підвищують до 16%, а у випадку з Мартіні Extra Dry - до 18%.

До підготовленої винної основі додають чистий спирт, цукор, екстракти або настої рослинної сировини. У червоні вермути додають ще і карамель. Після змішування вермут обробляється холодом, фільтрується, і протягом тижня «відпочиває», поступово відновлюючи кімнатну температуру.

Найпопулярніші види вермуту:

  • Мартіні Bianko - білий вермут, що володіє характерною пряністю і ванільним ароматом.
  • Мартіні Rosso - червоний вермут з насиченим ароматом і гіркуватим смаком. Карамель надає напою темно-бурштиновий колір.
  • Мартіні Rosato - рожевий вермут з червоного і білого вина.
  • Мартіні Extra Dry - вермут солом'яного кольору з підвищеним вмістом алкоголю і невеликою кількістю цукру. В ароматі напою помітно присутність лимона, малини та ірису.

Як правильно пити мартіні: правила розпивання вермуту

Келихи для мартіні

Для розпивання мартіні використовують спеціальні келихи на високій ніжці з верхньою частиною у формі перевернутого конуса, які іноді так і називають «мартишки» або «Мартинка», а ще в народі їх називають «лійками». Використання високих і низьких склянок не забороняється, але для того, щоб повною мірою насолодитися багатим смаком і ароматом напою, краще вибрати «правильний» келих. Мартіні - символ красивого життя, тому келихи для мартіні - це не просто посуд, а втілення вишуканого стилю, витонченого смаку та естетики. З такого келиха не прийнято пити залпом, а повільно потягувати напій, насолоджуючись кожним ковтком. Повільне розпивання напою допоможе розкуштувати весь букет входять до складу мартіні трав і прянощів.

Оптимальна температура мартіні

Перед тим як розлити мартіні по келихах, пляшку слід деякий час потримати в холоді. Оптимальна температура напою для найбільш повного сприйняття його смакових якостей становить 10-15 градусів Цельсія. Занадто теплий або занадто холодний мартіні може стати справжнім розчаруванням. Якщо на охолодження напою часу немає, ситуацію врятують додані в келих кубики льоду або заморожені ягоди полуниці, які не тільки охолодять і прикрасять вміст келиха, але і додадуть мартіні полуничний аромат.

Як правильно подати мартіні

Мартіні - це, перш за все аперитив, а такі напої, як відомо, служать для збудження апетиту і вгамування спраги, і подаються на початку трапези перед їжею. Тому мартіні можна з повною упевненістю назвати ідеальним напоєм для вечірок і тусовок, на які люди приходять не для того, щоб наїстися досхочу, а для розваги і невимушеного спілкування.

Як правильно розбавити мартіні

Існує два способи розпивання мартіні: у чистому вигляді та у вигляді коктейлів з різноманітними добавками, які або пом'якшують, або, навпаки, підвищують градус напою.

У чистому вигляді мартіні прийнято подавати з оливками, нанизаними на шпажку або укладеними на дно келиха, цибулиною, часточкою лимона і шматочком льоду. Іноді до чистого мартіні додають фрукти і ягоди: полуницю, вишні, шматочки ананаса, часточки апельсина, ківі. Аромату Мартіні бьянка це додає легку фруктово-ягідну нотку.

У чистому вигляді мартіні п'ють надзвичайно рідко. Вермути традиційно прийнято розбавляти водою, проте, у випадку з мартіні кращий варіант - не вода, а цитрусові соки: апельсиновий або грейпфрутовий (класичне поєднання), гранатовий, вишневий. В ідеалі сік повинен бути свіжовичавленим. Червоні сорти вермуту добре поєднуються з апельсиновим і вишневим нектаром. Пропорції залежать від індивідуальних переваг, але найчастіше сік у мартіні додається в пропорції 2:1 відповідно, або беруть по одній частині соку, мартіні і льоду. Прихильники міцних градусів змішують мартіні з джином або горілкою. «Юні» любителі креативного підходу охоче експериментують з кока-колою, лимонадом, крем-содою та іншими шипучками. Головне - не перестаратися, щоб разом з польотом фантазії з напою не випарувався неперевершений аромат і оригінальний смак.
Мартіні россо вживають з льодом, соком або лимоном.
Мартіні бьянко п'ють з лимоном або з льодом. Також бьянко добре поєднується з тоніком, лимонадом або содової.
Мартіні Extra Dry вживають в чистому вигляді охолодженим. Також широко використовується в якості основи для величезної кількості коктейлів.

Закушувати мартіні чи ні?

Як і всяке спиртне мартіні можна закушувати. У Європі до мартіні в якості закуски прийнято подавати солоні крекери і горішки, хоча цілком можна обійтися оливкою або маслинкой з келиха. Гурмани під мартіні замовляють тверді негострі сири.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама