Красуні

жіночій сайт

Як приготувати дивовижний капучино в турці і в кавоварці

Ммм, капучіно ... вже від однієї назви цього дивного кавового напою піднімається настрій, на душі стає легко, губи розпливаються в усмішці, а в повітрі відчувається аромат кави, молока, кориці і шоколаду. Капучіно ... і перед очима вимальовується порцеляновий чашечка з білосніжною «шапочкою» з повітряної молочної пінки, а в роті вже так терпко-солодко ... Хочу капучіно! Прямо тут і зараз! Але як приготувати капучіно в домашніх умовах без чудо-гаджетів і девайсів? Адже капучіно це ж не просто кава з молоком, а з гарячим молоком, збитим в густу пінку. У тому-то й фішка! Нічого, що не боись! Що-небудь придумаємо. Буде тобі і пінка, і ванна, і кофе, буде і какава з чаєм. Кінчай мріяти, підемо на кухню ... міркувати.

 

Капучіно - відрада капуцинів?

Про те, що капучино являє собою симбіоз гіркуватого підбадьорливого еспресо з ніжним, збитим до повітряної пінки гарячим молоком і про те, що родом він із сонячної Італії, знає багато хто. А от з історією його походження не все так просто й однозначно. Ні історики, ні поціновувачі кави не скажуть вам з 100% упевненістю, хто ж є автором цього кавово-молочного шедевра. Найпопулярніша версія пов'язує появу капучіно з ченцями з ордена капуцинів, заснованого в 1525 році в італійському містечку Урбіно. Позбавлені радощів світського життя аскети-ченці не відмовляли собі в задоволенні випити чашечку кави з підігрітим молоком.

При вливанні молока утворювалася пінка, яку було так приємно поглинати, але вона швидко танула, а ченцям так хотілося відтворити білизну альпійських снігів над грішною землею. Звиклі до самовідданої праці ченці почали експериментувати зі збитими вершками, але вершки були холодними, а кава гарячим. Потім збиті вершки вони стали нагрівати на пару, а потім навчилися збивати вершки з гарячим молоком механічними збивачці. Ось тепер-то це було схоже на альпійські снігу! Райська насолода! Це було одне з небагатьох задоволень, дозволених суворим статутом. Якщо вже ченці не змогли встояти перед цією спокусою, що вже говорити про простих смертних. Не дивно, що незабаром ароматний напій, що бадьорить з густою пінкою залишив стіни монастирів і став надбанням усієї Італії.

За іншою версією, авторство приписується конкретному ченцю-капуцини - Марко д'Авіано. Як би там не було, але зв'язок капучіно з чернечим орденом капуцинів незаперечна. Достатньо лише поглянути на їх коричневі шати - це ж колір капучіно! А хто такий капуцин? Ні, я не про мавп, а все про ті ж ченцях. Капуцин - це чернець у хабіте з пришитим до нього химерним загостреним капюшоном. Свою назву чернечий орден капуцинів отримав саме завдяки капюшоном (італ. сappuccio - капюшон)! А що таке капучіно? Це кава з білосніжною «шапочкою»! Ось вам і ще один об'єднуючий фактор.

Капучіно в домашніх умовах без чудо-машин

Якщо хочеться - значить можеться. Якщо хочеться, але не можеться - значить не дуже-то й хочеться. Але ж нам дуже хочеться?! Значить, шляхи знайдуться! Отже, для приготування капучино нам знадобиться:

  • свіжозмелений кави
  • фільтрована вода
  • молоко або вершки
  • кориця, какао або шоколад за бажанням
  • турка або джезва
  • металевий кухоль
  • міксер або занурювальний блендер

Щоб приготувати капучіно, нам необхідно зварити каву, а потім з'єднати його зі спіненим молоком.

Варимо каву

У турку насипаємо необхідну кількість кави, заливаємо водою і відправляємо на вогонь. Як тільки пінка підніметься і наміриться від нас втекти, піднімає турку з вогню, чекаємо коли пінка опуститься і знову ставимо на вогонь. Повторюємо трюк раз 7-8. Кип'ятити кави не варто, інакше він вийде занадто гірким. Правда, це справа смаку. Для деяких цінителів кави вся його краса якраз і криється в гірчинці.

Збиваємо пінку

Це найвідповідальніший етап! Одна безглузда помилка і все піде коту під хвіст! У металевий кухоль наливаємо жирне молоко або вершки, але не більше ніж на одну-півтори чашки. Не забули, що нам потрібно буде його збити? Відправляємо молоко на вогонь. Чекаємо секунд десять, озброюємось блендером або міксером і починаємо збивати. Будьте гранично обережні! Чи не обпечуся руки! І не занурюйте девайс на саме дно, щоб його не оплавити. Як тільки від великих бульбашок не залишиться й сліду, знімаємо молоко з вогню. Всі необхідні для капучино інгредієнти готові, залишилося лише возз'єднати їх один з одним. Робити це краще всього в теплій фарфоровій чашці. Третина чашки наповнюємо кави, потім рівно по центру чашки вливаємо таку ж кількість молока або вершків, а верхню третину чашки заповнюємо молочної піною. І останній штрих - готовий напій посипаємо тертим шоколадом, какао, цукром, корицею або іншими спеціями. Сідаємо зручніше і насолоджуємося власноруч приготовленим капучіно!

Як приготувати капучіно у френч-пресі

Френч-прес - французька кавоварка, кавові напої в якій готуються за принципом настоювання і віджимання. Завдяки дбайливому методом заварювання кави, приготований у френч-пресі, максимально розкриває свої смакові і ароматичні характеристики. Щоб приготувати капучіно, бажано мати два френч-преса, тоді ви зможете паралельно заварювати каву і збивати молоко. Якщо ж френч-прес всього один, спочатку приготуємо кави, а потім вже візьмемося за молоко. Оскільки приготований у френч-пресі кава виходить не таким насиченим і концентрований як еспресо, для оптимального балансу смаку кави і молока беремо інгредієнти в співвідношенні 1 до 1,5. Наприклад, для 250-міліметрової чашки нам знадобиться 100 мл завіреного кави і 150 мл спіненого молока.

Готуємо каву

На 100 мл напою беремо 6-7 граммсвежесмолотого кави (приблизно чайна ложка з гіркою). Помел повинен бути середнім або великим, щоб кава не пройшов через фільтр. Засипаємо каву у френч-прес і заливаємо гарячою водою (92-96 ° С). Саме така температура дозволить наповнити напій багатим смаком і ароматом. Дерев'яною ложкою ретельно перемішуємо напій. На поверхні повинна з'явитися товста щільна пінка - крему. Закриваємо плунжер кришкою і опускаємо фільтр на поршні до пінки. Для кращого заварювання кришку на носику френч-преса повертаємо в положення «закрито» і чекає три-п'ять хвилин. Щоб кавова гуща не потрапила в напій, опускаємо поршень вниз і акуратно наливаємо кави в чашку.

Вспінювати молоко

Наливаємо у френч-прес молоко, попередньо підігріте до 60-70 ° С. Закриваємо плунжер кришкою і швидко рухаємо поршень, опускаючи фільтр до дна і піднімаючи його до поверхні молока. Продовжуємо збивати молоко близько хвилини, поки воно не збільшиться в об'ємі в півтора-два рази. Виймаємо поршень і даємо молоку постояти секунд 30, щоб остаточно піднялася і сформувалася пінка. Ідеальна пінка - глянцева, однорідна, без великих бульбашок.

Збите молоко вливаємо в чашку з кавою, за бажанням посипаємо тертим шоколадом, какао, цукром, корицею або іншими спеціями і насолоджуємося напоєм. Приємного кавування!

Латте-арт: креативне капучіно

Якщо просто смачного і ароматного напою вам недостатньо, можете спробувати зобразити на поверхні кави небудь візерунок або малюнок за допомогою збитого молока. Хто знає, а раптом дійсно вийде щось цікаве? Хоча далеко не кожен баріста може похвалитися володінням латте-арт. У цьому унікальному молочно-кавовому мистецтві всього три основні фігури: розетта (квітка), сердечко і яблуко. Всі інші - їх похідні. Для створення малюнків на каву знадобиться спеціальний глечик - пітчер, і зубочистка. Сподіваємося, освоїти ази латте-арт вам допоможуть наведені нижче схеми та відео-урок.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама