Красуні

жіночій сайт

Як заварювати чай мате із збереженням корисних властивостей напою

Чай мате - це відмінний тонізуючий напій, який готується з молодих пагонів і висушеного листя парагвайського падуба. З кожним роком чай мате набирає все більшої популярності. З чим це пов'язано, в чому користь мате?

 

Познайомимося з дивовижним чаєм

Мате має солодкуватий смак з гірчинкою, але ніжніше, ніж рівна порція зеленого чаю. Головне достоїнство напою - це бадьорить властивість, яка досягається завдяки високому вмісту алкалоїдів (теоброміну, кофеїну, теофіліну) і вітамінів групи В, вітамінів А, P, E, С. Крім того,мате містить масу мікроелементів: S, Mg, K, Mn, Na, Fe, Cu, Cl. Все це ставить мате на один рівень з кращими сортами чаю.

Цей чарівний напій відмінно піднімає настрій, підвищує стресостійкість організму. На відміну від інших напоїв, мате не має таких негативних проявів як тривога, неспокій, розлад сну,емоційна нестабільність, нервову напругу і ін Сон при вживанні його чи не порушується завдяки тому, що він не провокує, а скоріше, пригнічує виділення адреналіну. Люди, що вживають мате, відзначають, що після того, як вони пили напій, їм потрібно менше часу для того, щоб виспатися і відпочити.Мате входить до складу деяких енергетичних напоїв. Відсутність звикання і залежності робить його ідеальною заміною кави. Ще одна унікальна властивість мате - зниження тяги до алкогольних напоїв і паління.

Корисні властивості мате

Користь мате досліджували багато вчених.Великий внесок у вивчення властивостей напою внесли дослідження французьких учених. Вони підтвердили користь вживання мате, т.к. в ньому присутні всі необхідні людині вітаміни і мікроелементи, які потрібні для нормальної діяльності організму.
Це комплекс найважливіших вітамінів, корисні смоли, ефірні масла, каротин. Крім того,в ньому міститься нікотинова і пантотенова кислота, біотин, рибофлавін, комплекс таких мікроелементів як кальцій і похідні фосфору.

Вчені прийшли до єдиної думки, що настільки насичене рослинна сировина - це велика рідкість у природі. Після цього було вивчено вплив вживання напою на мозкову діяльність. Як з'ясувалося,мате дозволяє накопичити достатню кількість фосфору, що благотворно позначається на провідності нервовими клітинами імпульсів. Це дозволяє поліпшити пам'ять і подолати розумову втому.

Жоден з чаїв не робить такого позитивного вплив на організм, як мате, властивості напою здатні відновлювати організм на клітинному рівні.Він є справжнім очищувачем кровоносної системи завдяки вмісту в ньому хлорофілу. А невичерпний запас мінералів і вітамінів допомагають підтримувати гарне самопочуття і міцне здоров'я.

Як правильно заварити «напій богів»

Мате заварюється в спеціальній посудині - калебасі. Оригінальний посудину виготовляється з гарбуза-горлянки.Гарбуз піддається спеціальній обробці. З неї віддаляється вся м'якоть і масло, яке б додало судині гіркуватий присмак. Після цього майбутній посудину сушиться. При масовому виробництві (на фабриках) гарбуз обпалюється. Потім калебас (калабас) прикрашається. На ньому малюють візерунки, випалюють або видряпують різні малюнки і написи.Горловину посудини для мате обвивають альпака або сріблом.

На батьківщині мате Аргентині вважається, що перед вживанням потрібно «оживити» посудину, привчивши його до руки. Це справжній ритуал, подібний чайної церемонії. Він проводиться для того, щоб очистити внутрішні стінки калабаса від натуральної плівки. Для цього потрібно змішати мате з цукром,засипати у посудину і залити гарячою водою.

Після цього калабас злегка струшується, щоб чай залишився на стінках посудини. Після цього судині потрібно дати висохнути. Одним з важливих етапів «пожвавлення» калабаса є додавання в нього подрібненого вуглинки (наприклад, для кальяну). Потім отвір судини потрібно прикрити рукою і знову струсити.Після цього мате засипається до половини судини і повністю заливається гарячою водою. Калабас з напоєм потрібно залишити на 12 годин, після чого очистити посудину і обполоснути.

Але є й більш простий спосіб «оживити» посудину - наповнити його наполовину сухим мате, залити гарячою водою і залишити на день.Після цього вичистити калабас від мате кінчиком ложки, оберненої тканиною.

Отже, наш посудину «жвавий». Тепер можна приступати до заварювання напою. При класичній заварці 2/3 судини потрібно наповнити заваркою мате. Після цього потрібно нахилити калабас так, щоб сухий мате осипався до однієї з стінок, утворюючи порожнечу в іншої.До порожній стінці судини помістіть бомбилью - спеціальну трубочку для мате, прикриваючи пальцем її верхній отвір. Робиться цього для того, щоб не дати шматочкам заварки потрапити всередину неї.

Тепер маленькими порціями починайте заливати в посудину теплу воду (до 60 ° C). Вода повинна тільки змочити заварку, не потрібно лити її занадто багато.Після цього в калабас потрібно долити гарячу воду (до 80 ° C). Як кажуть індіанці, окріп спалює душу мате, і при цьому втрачаються смакові якості напою. Через кілька хвилин мате можна пити. Не слід довго наполягати напій - при довгій заварці він може гірчити.

Заварений мате потрібно пити не поспішаючи,потягуючи через бомбилью невеликими ковтками. Обпектися при цьому майже неможливо, тому що захищає налита спочатку тепла (а не гаряча) вода. У мате можна додавати цукор, молоко, мед або варення. Після того, як посудину спорожнів, його можна знову залити гарячою водою. Допускається 5-6 доливок.

Існує ще один спосіб приготування напою. Холодне мате або «Terere» відрізняється злегка гіркуватим присмаком. Для його приготування суху заварку потрібно залити холодною водою і настоювати до години. У холодний мате можна додати цукор, лід, листя м'яти, лимонний або апельсиновий сік. Вважається, що холодний мате хороший для самотньої людини, розташовує до мислення.

Чи є протипоказання до вживання мате

Мате практично не має жодних протипоказань. Але його з обережністю потрібно пити людям, які мають схильність до відкладення солей, людям із захворюванням нирок і підвищеною кислотністю. Напій не рекомендується вживати тим, для кого небезпечні такі компоненти як теобромін або теофілін,а також вагітним і годуючим жінкам.

Існує думка, що мате призводить до розвитку онкологічних захворювань. Дійсно, в результаті досліджень уругвайських вчених, була відзначена зв'язок між раком стравоходу і вживанням чаю. Пояснюється це канцерогенністю деяких речовин,входять до складу мате і регулярним термічним впливом на стравохід, яке виникає при вживанні гарячого напою. Як тут не згадати слова індіанців про те, що окріп спалює душу мате. Крутий окріп не тільки надає гіркоту напою, а й може стати причиною негативного впливу чаю на організм.

Вчені дійшли висновку,що канцерогенні речовини здатні викликати ракові пухлини і в тих органах, які не контактують з гарячим напоєм. Було виявлено зв'язок між вживанням мате і збільшенням онкологічних захворювань легенів і сечового міхура.

Але ця інформація є актуальною для тих країн, в яких п'ють мате кожен день в необмежених кількостях.Якщо ж вживати чай в малих кількостях (2-4 чашки на тиждень), негативного впливу на організм не буде.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама