Красуні

жіночій сайт

Правила харчування при гастриті з підвищеною кислотністю

Перекушування на бігу, часті стресові ситуації, алкоголь і куріння тягнуть за собою проблеми зі шлунком. Нудота і біль в животі - яскраві ознаки ураження слизової шлунка і розвитку гастриту. Ця недуга підступний тим, що при неналежному лікуванні здатний набувати хронічну форму, доставляючи занепокоєння протягом усього життя. Одним з ключових моментів в комплексному лікуванні хвороби є правильно організоване харчування при гастриті з підвищеною кислотністю.

Правила харчування хворих

Концентрація соляної кислоти шлункового соку в нормі повинна складати 0,5%. При порушенні секреторних функцій цей показник відхиляється, сигналізуючи запальними реакціями слизової і больовими відчуттями уражених ділянок.

Досягти цього можна, привчивши шлунок правильно працювати. Для цього при складанні раціону слід керуватися поруч правил.

  1. Виключити переїдання. Харчуватися слід невеликими порціями через 2-3 години, розділяючи добовий раціон на 5-6 прийомів.
  2. Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю увазі повна відмова від заборонених продуктів. Виключаються страви і продукти, що стимулюють секреторні функції і подразнюють слизову шлунка. До їх числа відносяться смажені та солоні страви, прянощі і сіль.
  3. Контроль температури прийнятої їжі. Що подаються до столу страви і напої повинні бути теплими, але не гарячими або, навпаки, занадто холодними. Ретельно пережовувати їжу. При пережовуванні виділяється слина, яка запускає вироблення шлункового соку, який бере участь в процесі травлення.
  4. Регулювати питний режим. У день необхідно випивати близько 1,5 л води. При цьому вкрай небажано в процесі трапези запивати страви напоями. Воду, чаї та інші напої краще вживати за півгодини до основної трапези, або через 15 хвилин після неї.
  5. Післяобідній відпочинок. Щоб полегшити процес перетравлення, усунувши тим самим неприємні симптоми, не їжте на бігу, а давайте своєму тілу кілька хвилин відпочинку після кожної трапези.

Що їсти і як готувати

Дозволені продукти

М'ясо і риба

В меню при гастриті з підвищеною кислотністю повинні бути присутніми кролятина, телятина, свиняча вирізка, а також нежирне м'ясо індички і курки. Це можуть бути відварені страви, включаючи м'ясо шматочком, або парові з рубленого м'яса (зрази, суфле, кнелі, биточки, котлети).

Дозволяються нежирні сорти риби: путасу і минтай, річковий окунь і лящ, судак і щука, а також тріска і камбала.

Овочі та фрукти

Не менш значиме завдання в меню при гастриті з підвищеною кислотністю грають овочі та фрукти.

Овочеві супи-пюре на картопляному відварі з додаванням гарбуза і кабачків дозволено заправляти вершками, яєчно-молочною сумішшю або вершковим маслом.

Увага! З обережністю варто вживати зелений горошок, стиглі некислі помідори зі знятою шкіркою.

З фруктів дієтологи рекомендують все некислі фрукти і ягоди: банани і хурму, груші та яблука, полуницю і малину, кавуни.

Крупи і макарони

Корисні гречана, вівсяна і рисова каші, приготовані на воді або молоці. Слизова консистенція відварених каш, огортаючи стінки шлунка, знімає роздратування і нормалізує роботу кишечника, позбавляючи від запорів - частих супутників шлункових захворювань.

Дієтологи дозволяють при гастриті вживати макаронні вироби, але тільки в обмежених кількостях, комбінуючи їх з вареними овочами.

Важливо! Споживання хлібобулочних виробів варто обмежити і при виборі перевагу віддавати хліба вчорашньої випічки, сухому печінкою і бісквіту.

Молочні продукти

Вони виступають основним джерелом білка, який є будівельним матеріалом при відновленні уражених тканин.

При запаленні слизової шлунка дозволені: вершки і молоко, кисле молоко і одноденний кефір, свіжа сметана і некислий сир.

Страви під забороною

Суворе табу дієтологи накладають на наступні продукти.

  • Холодець, м'ясний і рибний бульйон.
  • Копченості, ковбаси, солона риба і консерви.
  • Гриби, в тому числі і грибний бульйон.
  • Зелень (шпинат, щавель, цибуля), деякі коренеплоди (ріпа, редис, редька).
  • Здоба, солодощі і шоколад, містять прості цукри.

Небажані при захворюванні шлунка диня і виноград, що викликають бродіння, абрикоси, черешня, і цитрусові, провокують алергічні реакції. Ризик загострення захворювання можуть викликати деякі екзотичні плоди: папайя, авокадо, ананас.

Важливо! При лікуванні будь-якого виду гастриту варто забути про сигарети. Кидаючи курити, враховуйте, що перші півроку ви ризикуєте набрати зайву вагу, оскільки при позбавленні від згубної звички може змінитися гормональна регуляція шлунка.

Зразкове денне меню

сніданок

Поповнити вітамінний запас перед робочим днем ​​допоможе свіжоприготовлене пюре з овочів, які виступлять відмінним гарніром до м'ясних паровим тефтелі.

Через 15-20 хвилин після сніданку можна побалувати себе чаєм з молоком.

ленч

Перекусити перед основним прийомом їжі можна поласувавши буряково-сирними оладками або морквяно-яблучним суфле.

обід

У полуденний час як першу страву краще вибирати суп-пюре з кабачків з грінками, легкий м'ясний бульйон з фрикадельками або вівсяний слизовий суп. На друге відмінно підійде бефстроганов з відвареного м'яса, гарніром до якого виступлять відварені макарони, або парові кнелі, доповнені морквяним пюре. При бажанні м'ясо можна замінити морською рибою.

З напоїв - трав'яний чай або компот з розварених сухофруктів.

Полудень

Між 15-16 годинами стоїть також відволіктися на перекус. Це може бути галетное печиво або сухарики, які можна запити стаканом кефіру або ягідного киселю.

вечеря

Увечері краще також вибирати поживні і легко перетравлюються страви. До їх числа відносяться запіканки або ліниві вареники з сиром, рибні парові биточки з гречаною кашею, заправлені соусом бешамель.

Перед сном краще випити відвар шипшини або трав'яний чай або стакан теплого молока.

При складанні меню не обов'язково вибирати саме ці варіанти страв, головне - дотримуватися рекомендацій дієтологів і не допускати «їжі на ходу».

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама