Красуні

жіночій сайт

Які напої можна вживати при гастриті з підвищеною кислотністю

Гастрит з підвищеною кислотністю - доля багатьох сучасних людей, недбало ставляться до власного здоров'я. Цей тип захворювання розвивається на тлі порушення секреторної здатності клітин з відхиленням кислотності шлункового соку. Які рекомендації щодо харчування слід дотримуватися, які напої при гастриті з підвищеною кислотністю можна вживати, розглянемо в статті.

Передумови до розвитку недуги

Розвитку гастриту з підвищеною кислотністю сприяє генетична схильність, а також порушення обміну речовин і перехід з запалення з сусідніх органів.

Лікарі відзначають, що в силу фізіологічних особливостей цим типом недуги найчастіше страждають представники сильної статі. Причому клінічні спостереження підтверджують, що запалення з посиленою секреторною функцією частіше турбує молодих чоловіків. Причиною цьому служать дратівливі чинники:

  • вживання гострих, жирних і смажених страв;
  • занадто гарячі і холодні страви;
  • недостатнє пережовування їжі;
  • вживання алкоголю (в тому числі пива);
  • отруєння продуктами з простроченим терміном придатності;
  • побічні властивості лікувальних препаратів;
  • вплив тютюнового диму.

Часто розвиток недуги провокують інфекційні збудники: коки, трихомонади, аденовіруси, амеби, гриби. Дослідження показують, що у 70% хворих в шлунку виявлена ​​Helicobacter pylori. Ця шкідлива бактерія містить ферменти, які дратують епітелій, порушуючи функціонування системи.

Пацієнти при цьому типі недуги часто скаржаться на:

  • «голодні» болю, які проявляються під час сну і натщесерце. Вони часто викликані надлишком кислоти, якої в період спокою не знаходиться застосування.
  • печію і відрижку, вміст характеризується відрізняється кислим запахом;
  • порушення перистальтики кишечника.

Важливо! Підвищений кислотообразование в стінках шлунка - благодатний грунт для ускладнення хвороби і навіть розвитку виразки шлунка.

Тому лікувальне харчування, включаючи напої, спрямовані на те, щоб знизити секрецію соляної кислоти.

Дозволені напої при гастриті з підвищеною кислотністю

У раціоні пацієнтів, які страждають на гастрит з підвищеною кислотністю, обов'язково повинні бути присутніми напої, що заповнюють достатній обсяг рідини. Випиваючи 1,5-літра на добу, можна істотно поліпшити травлення, нормалізувати секреторну функцію.

Зелений і трав'яні чаї

Про цілющі властивості зеленого чаю, багатого на вітаміни і амінокислотами, відомо багатьом.

Але не всі враховують, що зелений чай має здатність посилювати кислотність шлункового соку, який, в свою чергу, провокує подразнення слизової стінок шлунка. Тому зелений чай варто з обережністю приймати при гастриті з підвищеною кислотністю.

Це ж правило відноситься і до кавових напоїв. При гастриті з підвищеною кислотністю варто повністю відмовитися від кави. Подразнюючи слизову шлунка, кава здатна спровокувати загострення недуги. Якщо ж вам складно повністю відмовитися від улюбленого напою, можна балувати себе періодично розбавляючи кави вершками або молоком.

Серед трав, що володіють обволікаючим властивістю, найбільше цінуються:

  • аптечна ромашка;
  • Іван чай;
  • календула;
  • деревій;
  • горець пташиний;
  • перцева м'ята.

При гастриті з підвищеною кислотністю ці трави приймають у вигляді чаю, випиваючи перед їжею по 150-200 мл. Процес приготування цілющого чаю досить простий:

  • 30 г сухої трави заливають ½ літра окропу, накривають серветкою і настоюють протягом години. Готову заварку проціджують через сито, розбавляють кип'яченою теплою водою і випивають порційно протягом дня.

Компоти і киселі

Традиційні російські напої готують з місцевих фруктів і ягід: груші, яблука, черешня, обліпиха, шипшина. Але в кисіль для загустіння ще додають крохмаль. Корисні властивості напоїв визначаються продуктами, з яких вони виготовлені.

Відмінно допомагають усунути симптоми гастриту і нормалізувати травлення киселі, приготовані з лляного насіння і вівсянки.

Приготувати кисіль при гастриті з підвищеною кислотністю можна з будь-якої вівсяної каші.

Порада: Для кращого вивільнення клейковини, вівсянку бажано змолоти в порошок.

Щоб приготувати напій, 2 склянки сухої суміші заливають 2 літрами теплої води, розмішують і залишають на ніч. Отриману суміш проціджують від твердих частинок, додають пів чайної ложки солі і меду і проварюють 5-7 хвилин до загустіння.

Що стосується соків, то перевагу варто віддавати свіжовичавленим фрешам, приготованим з: бананів, мандаринів, авокадо, хурми. Їх бажано розводити з очищеною водою в пропорції 1: 1.

Вони відмінно усувають неприємні симптоми навіть в період загострення, успішно знімаючи больові відчуття.

Важливо! Але досягти цього можна за однієї умови: якщо сік приготований з добре доспілих овочів.

Приймати овочевий фреш варто по ½ склянки натще 1 раз в день за годину до сніданку. Випивши напій, бажано півгодини спокійно полежати. Пропивати соки бажано курсами по 10-12 днів, витримуючи перерву між ними в 1-2 дня.

Варто відмовитися від пакетованих соків і киселів, в складі яких присутні шкідливі добавки і великі обсяги цукру.

Молоко і кисломолочні напої

Пошкоджена слизова оболонка особливо потребує будівельному матеріалі, роль якого виконують легкозасвоювані білки. Їх джерелом виступають молочні продукти.

Дієтологи дозволяють пити молоко при гастриті з підвищеною кислотністю тільки за умови, що воно не знежирене.

Потрапляючи в шлунок, молоко формує тонку плівку на стінках, яка захищає вразливі місця від агресивного впливу споживаної їжі.

Але з кисломолочними продуктами не все так гладко. Так, при гастриті з підвищеною кислотністю кефір і ряжанку з раціону варто виключити. Це обумовлено тим, що молочна кислота подразнює, підвищуючи кислотність шлункового соку. Крім того, вони викликають в шлунку процес бродіння, що негативно позначається на перебігу хвороби.

Дотримуючись нескладних рекомендації дієтологів, можна не тільки полегшити стан, але і знизити ймовірність рецидивів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама