Красуні

жіночій сайт

Як зробити харчування при гастриті смачним і різноманітним

Харчування при гастриті має бути щадним. Дієта є важливою частиною вирішення проблеми. До хворобливого підсумку призводять шкідливі звички і неправильне харчування. Тому боротися з недугою потрібно збалансованим раціоном і відмовою від всього, що згубно впливає на ваше здоров'я. Не займайтеся самолікуванням і не приписуйте собі хвороба самостійно. Але якщо лікар поставив вам діагноз гастрит, дієта запобіжить наступні напади і болю. Головне - правильно скласти меню і підійти до справи з кулінарної фантазією. Краще вчасно взятися за розум, ніж триматися за живіт.

Правила харчування

Якщо шлунок посилає сигнали про хвороби, а похід до лікаря відкладається з яких-небудь причин, дотримуйтеся правил правильного харчування. Постарайтеся збільшити кількість прийомів їжі, зменшивши при цьому обсяг порцій. Переїдати шкідливо. Шестиразове харчування в один і той же час - ідеальний варіант навіть для здорової людини. Готуйте все у вигляді пюре або ретельніше пережовувати їжу. Якщо є можливість, не напружуйтеся після трапези. П'ятнадцятихвилинний відпочинок в положенні лежачи буде корисніше.

При гастриті шкідливо перекушувати на ходу і сидіти на жорстких дієтах. Не можна їсти за комп'ютером, телевізором і читанням. Слід відмовитися від жувальних гумок і фаст-фуду. До встановлення діагнозу намагайтеся вживати тільки варену і парену їжу, яка містить жири, кислоти і гостроту. Слизька вівсяна каша без жиру знизить роздратування стінок шлунка.

Не залежно від того, гострий або хронічний у вас гастрит, хвороба може бути двох видів: зі зниженою і підвищеною кислотністю. Дієта для хворих на гастрит зі зниженою кислотністю увазі вживання продуктів, що стимулюють вироблення шлункового соку. У випадку з підвищеною кислотністю ці продукти необхідно виключити. Тому обстеження не уникнути. Виконуйте всі призначення гастроентеролога.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

Зниження активності шлункового соку можна домогтися правильно збалансованим раціоном. Для цього необхідно виключити зі свого меню їжу з грубими елементами і вираженими волокнами клітковини. Під час загострення шлунку важко переварити редис, ріпу, рибні хрящі, жилаве м'ясо, хліб з висівками або мюслі. Така їжа здатна пошкодити стінки шлунка, що може привести до утворення виразки.

Доведеться забути про білокачанну капусту, гострих соусах, кава, грибах, кондитерських виробах і чорному хлібі. Газована вода, цитрусові та алкоголь - заборонені продукти. Вони підвищують шлункову секрецію, і зводять до нуля результативність процесу лікування.

Під час лікування стежте за температурою їжі. Не допускайте вживання занадто холодних і надмірно гарячих страв. Температура їжі, яка надходить в шлунок, не повинна перевищувати 60 градусів і бути нижче 15 градусів. Висока температура дратує шлунок, а низька - напружує процес перетравлення. Загалом, чай-окріп і морозиво навіть для здорової людини не надто корисна їжа.

Перелік дозволених продуктів для дієти при гастриті шлунку з підвищеною кислотністю досить великий. Можна сміливо є річкову рибу. Через вміст ненасичених жирних кислот вона сприяє швидкому відновленню пошкоджених тканин. Тільки готувати її краще на пару або способом гасіння. Також корисно сільське жирне молоко (але не кисле молоко), яєчні білки і морепродукти. Вівсянка і гречка повинні бути на столі у вигляді каш і молочних супів.

Серед корисних овочів перше місце займають гарбуз, кабачок і буряк. Їх можна їсти в будь-якому вигляді і в великій кількості. Шпинат, морква, зелень петрушки і кропу, салатний перець і помідор не шкодять організму. З ягід можна їсти полуницю, суницю і малину. Тільки не на голодний шлунок. Чаї та настої з ромашки, м'яти і шавлії корисніше чорного чаю. Кисіль зі свіжого кореня алтея корисний при будь-якої кислотності шлунка. Корінь важко дістати, але при бажанні можна знайти.

Меню при гастриті зі зниженою секрецією шлунка

Кислотність нижче норми супроводжує хронічний гастрит. Під дією хвороби тканини шлунка виділяють менше шлункового соку. Знижується вміст в ньому кислоти, яка сприяє переварюванню їжі. Щоб змусити шлунок виробляти травні речовини, необхідно його «спокусити» правильної їжею і дисципліною.

Щоб підготувати шлунок до вживання їжі, випивайте за десять хвилин до їжі склянку мінеральної води Боржомі або Єсентуки-17. Позбавтеся від газів, відкривши пляшку заздалегідь. Їсти потрібно повільно, пережовувати їжу - ретельно. З основними стравами корисно вживати запечені фрукти.

У деяких джерелах стверджується, що активне виділення шлункового соку викликає солодка газована вода, фастфуд і смажена їжа. Сік виділяється, але їжа шкідлива. Тому порушувати апетит намагайтеся більше педантично. Набагато корисніше ввести в меню цитрусові і білокачанну капусту. Корисний солодкий чай і компоти з медом. Рекомендовано готувати відвари з брусниці, агрусу і шипшини. Фрукти і ягоди поєднують з кисломолочними продуктами. Ряжанка, кефір, маслянка і сироватка - все корисно. Сирні страви, м'ясні та рибні готують на пару або в духовці. Якщо м'ясо варити, то під час варіння потрібно кілька разів міняти воду. Жирний бульйон шкідливий. Овочі можна їсти будь-які. Особливий упор зробити на брокколі, шпинат, щавель і морква.

Серед строго заборонених продуктів тільки один напій - свіже молоко. Як бачите, дієта при гастриті зі зниженою кислотністю, окрім лаконічної. Головне - не обробляти продукти способом смаження.

Рецепти страв

При гастриті зі зниженою кислотністю шлунка простіше дотримуватися дієти. Тут все ясно. Тим, у кого кислотність підвищена, потрібно харчуватися суворіше. Виникає незручність - швидко набридає одноманітна їжа. Розписавши меню на тиждень можна позбавити себе від подібного дискомфорту. А якщо підключити кулінарну фантазію, то щадна їжа буде справжнім шедевром.

Для приготування дієтичних страв існують кілька правил:

  • Сковорідку для смаження використовувати не потрібно.
  • Працюйте мультиварку, пароварку або каструльку.
  • Страви в духовці готуються з мінімальною кількістю жиру.
  • Супи готуються на воді або бульйоні третьої виварювання.
  • Свіжий хліб їсти шкідливо, з нього роблять сухарі.

Дієта при гастриті шлунку - меню на тиждень

Основний продукт для приготування дієтичної їжі - це молоко. При органічної непереносимості молочних продуктів слід замінити їх м'ясом і овочами. Дієта при гастриті меню для зразка пропонує з шестиразовим харчуванням. Останній прийом їжі намагайтеся здійснити за годину до сну. Можна замінити відвари, каші, чаї на свої улюблені і виходити з того, чим багатий.

понеділок:

  • Сніданок: парові тефтелі з картопляним пюре і чай з молоком.
  • Другий сніданок: один стакан рідкої манної каші.
  • Обід: рисовий суп з фрикадельками, печена риба з овочами і яблучний компот.
  • Полудень: відвар шипшини з сухариками або галетним печивом.
  • Вечеря: сирне суфле і фруктовий кисіль.
  • На ніч: молоко або стакан какао.

вівторок:

  • Сніданок: некислий сир з цукром і молоком, манна каша і какао.
  • Другий сніданок: печений гарбуз і стакан молока.
  • Обід: суп з перловкою (можна молочний), пара котлет, салат зі свіжої моркви (без оцту), фруктове желе.
  • Полудень: м'ятний чай з сушками.
  • Вечеря: каша з булгура, яйце всмятку і молочний кисіль.
  • На ніч: стакан молока.

Середа:

  • Сніданок: вівсяна каша на молоці, бутерброд з сиром, чай з молоком.
  • Другий сніданок: склянка молока з галетним печивом.
  • Обід: овочевий суп, печене м'ясо з кабачком, в салат із зелені, яблучна пастила.
  • Полудень: молочний кисіль, сухарики і печене яблуко.
  • Вечеря: гречана каша, відварна риба і салат з пекінської капусти.
  • На ніч: чай з молоком.

четвер:

  • Сніданок: молочний суп з рисовою січкою, чай з шавлії і галети.
  • Другий сніданок: фруктовий кисіль і сирний кекс.
  • Обід: рибний суп, пюре з котлетою, салат з вареного буряка з зеленню.
  • Полудень: печені фрукти (яблука, банани, гарбуз) і стакан молочного киселю.
  • Вечеря: лапшевник з сиром, салат з гарбуза, чай з молоком.
  • На ніч: чай з мелісою.

п'ятниця:

  • Сніданок: морквяне пюре, варений язик і чай з молоком.
  • Другий сніданок: сирна запіканка і кисіль із сухофруктів.
  • Обід: вівсяний молочний суп, парові биточки з курятини, яблучне желе.
  • Полудень: полуничний компот з підсушений хліб.
  • Вечеря: курячі тефтелі, перлова каша і кисіль.
  • На ніч: молоко.

субота:

  • Сніданок: картопляне пюре, рибні котлети і чай з молоком.
  • Другий сніданок: печені яблука з сиром, чай.
  • Обід: суп-локшина, варений рис з фрикадельками, малиновий кисіль.
  • Полудень: чай з листя малини, сухарики.
  • Вечеря: вівсяна каша з печеної рибою.
  • На ніч: какао.

неділя:

  • Сніданок: м'ясні биточки під соусом бешамель, варений булгур, чай з молоком.
  • Другий сніданок: полуничний кисіль з манним пудингом.
  • Обід: картопляний суп, гречана каша і рибні фрикадельки.
  • Полудень: трав'яний чай з сушками.
  • Вечеря: м'ясний рулет, фарширований кабачками, листя салату, фруктовий кисіль.
  • На ніч: тепле молоко.

Рецепт на замітку - корисний соус

Яка дієта при гастриті буде у вас - залежить від того, як ви любите готувати. Гурмани зможуть оцінити рецепт соусу бешамель, який здатний замінити майонез в будь-якій страві. Приготувати соус можна про запас. Але краще кожен раз робити його свіжим і міняти смаки. Склад простий, як і спосіб приготування.

Візьміть по 50 грам борошна і вершкового масла. Масло розтопіть в сотейнику і поступово додайте борошно. Помішуйте суміш до однорідності. Влийте 500 грам молока і знову заважайте. Повинна вийти паста середньої густини. Варіть 4-5 хвилин. Посоліть. Соус бешамель готовий.

За класичним рецептом туди додають перець, але при гастриті його вживати не можна. Зате можна приправити кропом, прованськими травами або кінзою. Якщо бешамель вийшов густий, наступного разу покладіть більше молока або менше муки. Таким соусом можна заправляти салати, додавати в рибні та м'ясні запіканки. Під ним подають овочі і просто намазують бешамель на підсушений хліб.

Як бачите, творчий підхід робить харчування при гастриті різноманітним і смачним. Головне під час хвороби - бути педантичним і дотримуватися рекомендацій лікарів. Пам'ятайте, що час в даному випадку не лікує, цим займаються лікарі. Бережіть себе і будьте здорові.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама