Красуні

жіночій сайт

Як правильно харчуватися і лікуватися при загостренні виразки 12 палої кишки

Загострення виразки 12 палої кишки або шлунка лікується стаціонарно. Але якщо доктор дозволив пацієнтові залишитися вдома, він зобов'язаний неухильно дотримуватися його приписів. В першу чергу, це дієта при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні, яка є досить жорсткою. Які приймати ліки, як харчуватися хворому і не допустити повторення нападу, розповість ця стаття.

Правила дієтичного харчування

В першу чергу, подбайте про дієтичному харчуванні

Перші 5-7 днів хворому рекомендуються такі страви і продукти:

  • сухарики з білого хліба, розмочені в молоці або бульйоні;
  • блюда, приготовані з пропущеного через м'ясорубку м'яса і зварені на пару - пюре, кнелі, суфле;
  • омлети і зварені некруто яйця;
  • рідкі каші, зварені на молоці - геркулесовая, манна;
  • супи, що представляють собою слизові відвари з круп, заправлені олією або вершками;
  • киселі і відвар шипшини.

Важливо! У раціоні обов'язково повинні бути молоко або вершки. Завдяки антацидним властивостям вони нейтралізують соляну кислоту.

Через 5-7 днів дієту розширюють за рахунок черствого (без скоринки) білого хліба, неміцного чаю і картопляного або морквяного пюре.

Через 3-4 дні після початку лікування загострення виразки 12 палої кишки дозволяється застосовувати менш сувору дієту №1. При ній м'ясо і риба вже не пропускаються через м'ясорубку. Дозволяється їсти в'язкі каші і вегетаріанські НЕ протерті супи (виняток - білокачанна капуста).

Сувора заборона стосується наступної їжі:

  • м'ясних, грибних, рибних і міцних овочевих бульйонів і супів на їх основі;
  • смажених страв;
  • жирних сортів м'яса і риби;
  • гострих закусок;
  • м'ясних, рибних і овочевих консервів; копченостей і маринадів;
  • гострих приправ і спецій - перцю, хрону, гірчиці;
  • чорного хліба і виробів із здобного тіста;
  • сирих НЕ протертих овочів і фруктів;
  • морозива і спиртних напоїв.

На замітку! Хворому бажано їсти 5-6 разів протягом дня, оскільки їжа нейтралізує соляну кислоту і не дозволяє їй згубно впливати на слизову тканину органів травлення.

Дотримуватися дієти №1 слід протягом 3-4 місяців. При лікуванні в стаціонарі, її дотримуються протягом 3-4 місяців, наступних за випискою з лікарні. Після цього переходять на дієту №5, яка доброзичливо ставиться до тушкованого м'яса, відварною або обсмаженою без утворення скоринки м'яса та риби.

Зверніть увагу! Про жирних, смажених стравах, гострих приправ і спеціях, маринадах і гострих соусах, свинячому і баранячому салі забудьте навіть під час стійкої ремісії, яка триває протягом декількох років.

Надалі приймайте їжу в чітко встановлений час і не менше 3-4 разів на день. У разі появи печії і відрижки «кислим», обмежте вуглеводні продукти. Це відноситься, в першу чергу, до цукру, солодощів та кондитерських виробів.

Медикаментозне лікування загострення

Симптоми загострення виразки дванадцятипалої кишки - яскраві і типові. Той, хто раніше випробував рецидив захворювання, добре запам'ятовує характер болів і неприємні відчуття, які говорять про чергове загострення.

Важливо! Не займайтеся самодіагностикою і самолікуванням! Адже біль може говорити про кровотечу та прориві виразки. Схожі симптоми супроводжують ішемічну хворобу серця, жовчнокам'яну хворобу, напад холециститу і панкреатиту. При будь-якому з таких станів потрібна термінова медична допомога.

Оскільки деякі ліки, що застосовуються при порушенні секреторної і моторної функцій дванадцятипалої кишки, викликають серцебиття, запаморочення, слабкість, різкий стрибок артеріального тиску і т.д., їх слід приймати тільки за призначенням лікаря і не перевищувати зазначених доз.

Методи профілактики рецидиву

Загострення виразкової хвороби відбувається восени або навесні. Тому у вересні-жовтні і березні-квітні проводиться курс профілактичного лікування.

Крім лікарських препаратів хворим призначають мінеральну воду - Єсентуки № 4, Смирновскую, Славяновскую, Боржомі. Час прийому, кількість і температуру визначає гастроентеролог.

Їсти в цей період слід 5-6 разів протягом дня. Щоб забезпечити таке дробове харчування, потрібна організація і зусилля. Ще ввечері подумайте, що ви візьмете для перекусу на роботі. Для цього підійдуть яблука, молоко, сир, сухе печиво або бутерброди з сиром і маслом.

Для обіду найкращим місцем вважається дієтична їдальня або дієтичний зал ресторану. При їх відсутності відварне м'ясо, рибу або картопляне пюре можна взяти в термосі. Замість супу випийте склянку чаю з вершками або молоком, а перше з'їсте ввечері вдома. Вся їжа повинна бути не гарячою і відповідати вимогам дієти №1.

Важливо в цей час не перенапружуватися фізично, емоційно і уникати стресів. Постарайтеся спати не менше 7 годин і проводите багато часу на свіжому повітрі. Теплий душ на ніч, заспокійливі засоби та вітаміни, призначені лікарем, допоможуть в лікуванні і не допустять загострення виразки 12 палої кишки.

Багато людей живуть з такою хворобою до старості і при цьому залишаються працездатними і радісними. Сподіваємося, ви станете такими ж!

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама