Красуні

жіночій сайт

Як харчуватися правильно при гострому гастриті: заборони і рекомендації

Гастрит - наслідок неправильного способу життя. Перекушування на бігу, фастфуд упереміш зі спробами екстрено схуднути, неможливість повноцінно поїсти протягом робочого дня на тлі стресів, - і шлунок починає вимагати до себе термінової уваги. Дієта при гастриті у стадії загострення - той раціон харчування, який необхідно дотримуватися в перші дні після медичної допомоги. Дотримання цих рекомендацій - одна з умов повноцінного відновлення.

Картина гострій стадії гастриту

Запалення слизової оболонки шлунка називається гастрит. Якщо в хронічній стадії це захворювання періодично доставляє дискомфорт і занепокоєння, то періоди загострення воістину болісні. Запальні процеси в прямому сенсі роз'їдають стінки шлунка, викликаючи різкі напади болю. З'явитися такі відчуття можуть як безпосередньо після прийому невідповідної їжі, так і непередбачувано. Викликати таку реакцію може цілий ряд факторів, схожих для звичайного типу гострого гастриту і для його ерозивно форми:

  • гостра, груба, жирна або надмірно солона їжа, а також занадто гаряча або холодна;
  • травми і опіки;
  • алкоголь і нікотин;
  • загострення паралельно протікаючих захворювань, наприклад цукрового діабету, і прийом лікарських препаратів без урахування стану слизової шлунка;
  • отрути і токсини.

Дієта при гострому гастриті шлунку призначається лікарем відразу ж: в лікарні при стаціонарному лікуванні за дотриманням столу буде стежити медперсонал. При відновленні в домашніх умовах стежити, що можна їсти при гострому гастриті, а від яких продуктів і звичок необхідно відмовитися заради відновлення якості життя, доведеться стежити самому хворому і його близьким.

Підвид рекомендованого столу враховує тип захворювання, його стадію і гостроту, а також індивідуальні особливості перебігу хвороби

Раціон при гастриті

З зниженою кислотністю

Після визначення характеру захворювання як гастрит зі зниженою кислотністю в режим харчування хворого повинен бути внесений ряд поправок. Знижена секреція шлунка не справляється з переварюванням їжі через нестачу соляної кислоти. Гниття і виділяються при цьому процесі токсини отруюють систему зсередини. Харчуватися як раніше не вийде: болі повернуться моментально.

рекомендовані продукти

У раціон харчування вводяться продукти, що провокують виділення соляної кислоти:

  • страви кисломолочного виробництва. особливо рекомендований кумис;
  • фрукти, в тому числі здаються небезпечними цитрусові в невеликих кількостях;
  • нежирне м'ясо і аналогічні сорти риби;
  • протерті ягоди і кваси.

Природно, включення в раціон будь-якого з продуктів має схвалюватися лікарем: перебіг хвороби суто індивідуально. Дієта при ерозивно гастриті одного хворого може допускати навіть невеликий обсяг солінь і маринадів, корисних для відновлення функції вироблення кислот, іншому з ідентичним діагнозом тривалий час будуть запропоновані протерті супи і рідкі каші. Кава, який дієта при гострому гастриті кислотного типу категорично забороняє, при гастриті зі зниженою секреторною функцією допустимо в невеликих обсягах.

Каші і бульйони, є основою харчування хворого гастритом в гострій стадії, від спецій і алкоголю доведеться відмовитися.

заборонені продукти

Крім загальних для всіх типів захворювань травної системи рекомендацій щодо відмови від алкоголю, тютюну і важкої їжі з великою кількістю приправ, для дієти зі зниженою кислотністю є індивідуальні рекомендації:

  • заборонені страви з капусти і слабящее овочів;
  • відмовитися доведеться від міцного чаю;
  • незбиране молоко відноситься до жирних страв і заборонено;
  • жирна випічка під забороною, білий хліб допустимо тільки у вигляді підсушених сухариків;
  • свинина, качка, сьомга і інші жирні сорти риби і м'яса не рекомендовані навіть у відварному вигляді;
  • самим затребуваним гаджетом на кухні повинна стати пароварка.

З підвищеною кислотністю

В основу меню лягають продукти, що знижують кислотність, наприклад молоко, яке може стати і основою каш і супів, і добавкою в напої. Від усього, що може викликати підвищення концентрації соляної кислоти, за браком продуктів починаючої роз'їдати шлунок, доведеться відмовитися.

рекомендовані продукти

Форма приготування страви грає не менш важливу роль, ніж його склад: дієта при загостренні гастриту будується на легко засвоюються супах пюре і протертих кашах. У перші дні після відступу болів варто обмежитися курячим бульйоном, поступово вводячи овочеві пюре. Добре підійдуть картопля і бруква, квасоля, морква, що не містять багато клітковини. Пюре можуть бути і фруктовими, якщо відібрати для приготування некислі сорти. Та ж рекомендація стосується і ягодам.

Найсуворішою є дієта при ерозивно гастриті шлунку: меню перших днів складається з вівсяних супів без солі і спецій. Тільки при значному поліпшенні починають додаватися прісний сир, яйця і молоко. На суворому контролі жири: дієта при ерозивно гастриті шлунку допускає добовий обсяг масел не більше 2-х чайних ложок, отже смажену і пишу доведеться спробувати не скоро. М'ясо і риба готуються на пару.

З напоїв в пріоритеті газована вода, допустимі солодкі компоти.

продукти, що виключаються

Жирна, гостра, солона їжа заборонена, навіть якщо хвороба відступає: подальший прогрес буде прямо залежати від відповідальності пацієнта в дотриманні рекомендацій. Багатотижневе лікування і правильне харчування при гострому гастриті може бути зведене на «ні» вживанням однієї склянки газованої води або маринованого грибочки.

Гостре, солоне, кисле доведеться обмежувати постійно, для гострої стадії вони під категоричною забороною.

З овочів доведеться почекати з вживанням свіжих салатів, а також страв з редькою, цибулею, часником і щавлем. Їжа повинна бути прісною і негарячій, порції маленькими, хоча і прийнятими досить часто.

Календар зміни дієтичних столів

Орієнтуючись на нумерацію лікувальних столів за Певзнером, відновний період хворого гастритом можна описати так.

  • У період гострого запалення (1-2 дні) вживається тільки тепла вода або неміцний чай, можна з трав або шипшини.
  • Щадна дієта № 1а призначається при запущеній формі і складному перебігу хвороби на 2-3 дня.
  • На перший тиждень відновлення основних режимом харчування є дієта №2.
  • При паралельних проблеми з тонким кишечником на той же період призначається стіл 1 або 1б, в запущених випадках 4б.
  • Ще місяць доведеться дотримуватися дієти №15, поступово переходячи на звичний раціон але з урахуванням рекомендацій.

Відео: огляд столів 1-15 по Певзнером

Наведені приклади страв і заборон не можуть бути прийняті як команда до дії: це тільки пам'ятка на додаток до розпоряджень лікаря. Його призначення, зроблені після досліджень, повинні дотримуватися неухильно.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама