Красуні

жіночій сайт

Як вибрати вбудований електричний духова шафа - інструкція для вигідної покупки

У пошуку ідеальної електродуховки господині витрачають не один тиждень, перечитуючи відгуки на форумах, а в підсумку ще більше заплутуються, отримавши суперечливі поради. Як вибрати вбудований електричний духова шафа, щоб він точно відповідав потребам сім'ї, коштував недорого, довго служив, був функціональним, компактним і не споживав багато енергії? Розібравшись в характеристиках і функціях приладу, ви легко знайдете ту саму модель, яка задовольнить всі потреби сім'ї.

Ключові критерії вибору - габарити і безпека

Дійсно, у кожної домогосподарки свою думку про те, якою має бути духовка, так що на будь-чиї рекомендації надії покладати не варто. Як же визначити серед величезного розмаїття свою вірну помічницю? Перш за все, для цього потрібно виділити важливі для себе параметри і приміряти їх під свою конкретну ситуацію - так ви звузите діапазон пошуку, тим самим істотно полегшивши собі завдання.

Вибір оптимальних розмірів духової шафи

Ви вже визначилися, куди встановіть майбутню помічницю? Якщо немає, то це потрібно зробити зараз, оскільки до місця вбудовування пред'являються певні монтажні вимоги. Щоб отримати приблизну величину габаритів техніки, заміряйте наявну у вас нішу і від отриманих значень відніміть по 4-6 мм - це технологічний зазор для доступу свіжого повітря до задньої стінки духовки, без якого прилад буде перегріватися і швидко вийде з ладу.

Наведіть свої заміри до найближчих стандартних значень:

  • глибина вбудованих духових шаф є величиною постійною і становить 55 ± 2 см;
  • ширина коливається в межах 40 ÷ 90 см (якщо зверху чи знизу ви плануєте встановити інший електроприлад, наприклад, мультиварку або хлібопічку, їх ширину необхідно узгодити між собою);
  • висота вбудованих електродуховок варіюється від 45 см до 60 см.

Отже, ви уточнили для себе максимально допустимі габарити. Втім, цим параметром немає сенсу перейматися, якщо у вас велика кухня або пенал для вбудовування буде збиратися під наявну модель. В цьому випадку можна вибрати вбудований електричний духова шафа будь-якого розміру.

Що стосується обсягу, то з ним визначитися нескладно:

  • Середнім сім'ям (до 5 осіб) оптимально купувати духовку з 50-65 л корисного об'єму.
  • Якщо ви любите збиратися великими компаніями, звертайте увагу на 70, а то і 80-літрові шафи.
  • Тим, хто звик готувати потроху, підійдуть зовсім мініатюрні духовки - від 10 до 40 л.

Критерії безпеки електричної духовки

Такий характеристикою, як потужність духової шафи, не можна нехтувати ні в якому разі - це одна з умов його безпечної експлуатації. У електричних духовок вона іноді досягає 4 кВт, що здатна витримати далеко не кожна електропроводка. Тому вам варто провести нескладний аналіз:

  • перевірити стан електричної проводки в приміщенні і уточнити її перетин;
  • дізнатися, яка максимальна виділена на квартиру або будинок потужність;
  • співвіднести отримані дані з сумарним енергоспоживанням вашого житла і встановити допустиме значення потужності техніки.

В іншому випадку духовка буде створювати надмірне навантаження на мережу, і вам доведеться замінити всю електрику, включаючи вступної кабель.

До параметрів безпеки потрібно поставитися по-особливому уважно, якщо в сім'ї є маленькі діти. Система захисту в такому випадку повинна складатися мінімум з двох елементів:

  • електронне блокування управління - наводиться в дію одночасним натисканням кількох клавіш і здатна запобігти випадковому включенню приладу або зміна встановленого режиму приготування;
  • примусове охолодження корпусу, посилені склопакети на дверцятах і поворотні перемикачі, виготовлені з нізкопроводних матеріалів - попереджають надмірне нагрівання всіх елементів духової шафи (це особливо важливо, якщо духовка буде встановлюватися в прохідному місці кухні);
  • замок на дверцята - виключає можливість несанкціонованого відкривання небезпечного приладу дітьми;
  • може являти собою як звичайну або магнітну засувку, навішують на шафу, так і вбудований в корпус електронний блок;
  • захисне відключення при несправності - оберігає електромережу від перевантажень, а також не допускає ураження людини електричним струмом.

Сама по собі духовка - потужний споживач електроструму, і всі маніпуляції по її підключенню краще довірити фахівцям. Якщо ви плануєте обійтися власними силами, ще до покупки ознайомтесь з інструкцією по її установці і експлуатації.

Огляд можливостей сучасних духових шаф

Для недосвідченого ока вбудовуються духовки, рядами виставлені на полицях супермаркету, відрізняються лише дизайном, обсягом і ціною. Насправді, потенційна віддача духової шафи залежить від набору функцій, способу його управління і очищення, а також від рівня енергоспоживання. Вимоги до цих характеристик суто індивідуальні, і вам варто їх вивчити, щоб виділити значущі для себе моменти.

Стандартний функціонал - конвекція і гриль

Базовим набором практично будь-якого електричної шафи є верхній, нижній нагрів, їх одночасне включення і гриль. Для цих режимів в ньому передбачено два Тена, нижній з яких завжди більш потужний. Тепло, що виділяється ними, створює природну конвекцію, але все одно воно поширюється по робочій камері недостатньо рівномірно, і кухареві доводиться переставляти грати з листом вгору або вниз.

Тому одним з корисних пристроїв, яким доповнюються багато сучасних моделей духовок, є вентилятор. Він встановлюється на задній стінці приладу і, розганяючи лопатями гаряче повітря, створює однакові температурні умови по всьому об'єму. Нагрівання страв відбувається більш інтенсивно, що дозволяє знизити звичну температуру обробки і зменшити період приготування майже на третину.

Примусову конвекцію покликаний створювати і кільцевої нагрівач, також оснащений вентилятором. Нагрівальний елемент виконаний у вигляді спіралі, що дозволяє направляти потоки повітря горизонтально - в такому режимі можна готувати відразу кілька страв, розміщуючи їх на 2-3 рівнях, і його переваги особливо очевидні напередодні свят, коли доводиться багато готувати.

Функція гриль допомагає отримати підсмажену кірочку на м'ясі, ковбасках або рибі. Він може бути виконаний в двох варіантах:

  • електричний - дешевший, цей гриль є додатковим тепловим нагрівачем у вигляді нитки або спіралі, що розташовуються по центру стелі духової шафи;
  • інфрачервоний (кварцовий) - такий тип коштує дорожче, але його ККД вище, а, значить, печі з кварцовим грилем більш економічні.

Крім типу, при виборі звертайте увагу на розмір гриля (зона його впливу поширюється тільки на продукти, розміщені безпосередньо під ним) і кількість контурів - для економічного енергоспоживання виробники впроваджують в деякі моделі двоконтурний гриль, в яких можна регулювати інтенсивність обсмажування (функція Vario-гриль ).

Знайомство з корисними додатковими функціями

Завдяки додатковим режимам і їх комбінацій, в електричному духовому шафі вбудованого типу можна готувати найрізноманітніші страви, а не тільки випічку і м'ясо. Електродуховка економить місце на кухні, оскільки відпадає необхідність в іншій побутовій техніці. Бажаючі поліпшити якість свого раціону за рахунок сучасних пристосувань можуть віднести до потрібних наступні опції:

  • низькотемпературний нагрів (30-100 градусів) - дозволяє приготувати такі делікатні продукти як йогурт або риба, поставити на підйом дріжджове тісто, підігріти тарілки (для професійної подачі) або зберегти готову страву гарячим;
  • пароварка - за рахунок оснащення духовки спеціальною ємністю для води або відсіком, що з'єднуються безпосередньо з водопроводом, в ній генерується пар, який циркулює всередині робочої камери і дає можливість приготувати максимально корисні страви;
  • СВЧ-випромінювання - простим натисканням кнопки ви перетворюєте духовку в мікрохвильовку, швидко розігріваючих сніданок, обід йди вечерю, а також яка готує страви в рази швидше.

У більш дорогих пристроях передбачено автоматичне програмування режимів, завдяки якому ви можете самостійно підібрати необхідний режим з певною температурою і зберегти його на майбутнє. Так істотно полегшується приготування великих шматків м'яса, птиці цілком, печені, страв в горщиках.

Рекомендації по комбінуванню режимів

Нерідко власники мультирежимну печей скаржаться про незатребуваність багатьох функцій. Їм заперечують ті, хто вже встиг розібратися в тонкощах експлуатації та оцінити їх переваги. Щоб ви в майбутньому могли віднести себе до задоволеним покупцям, врахуйте декілька загальних порад по комбінації функцій:

  • на режимі «Піца» (нижній підігрів, кільцевої нагрівач і конвекція) зручно готувати печена картопля, фруктові і сирні пироги, ватрушки, булочки;
  • 3D-приготування (включені всі електричні нагрівачі) - використовується для страв, які потребують глибокого пропікання - баранячої ноги, порося цілком - або для приготування їх в великому обсязі, наприклад, кількох листів з пиріжками;
  • «Турбо-гриль» (гриль з примусовою конвекцією) - необхідний, щоб підсмажити рулет або птицю з усіх боків;
  • почасти цей режим замінює крутив, тільки рухається не сам продукт, а гаряче повітря навколо нього.

Плутанину в технічних характеристиках нерідко створюють самі ж виробники, привласнюючи стандартним і додаткових функцій чудернацькі назви на кшталт «Супер-кухар» або «Мульти-запікання». У цьому випадку ще до як остаточно вибрати вбудовується духову електричний шафа, зв'яжіться з сервісним відділом і уточніть, як працює той чи інший режим, а заодно дізнайтеся про розташування найближчого обслуговуючого центру.

Особливості сучасних систем управління

Практично всі вбудовані духові шафи сьогодні незалежні від вручений панелі - це дозволяє їх встановлювати в різних зонах кухні і налаштовувати кожен пристрій по-окремо за допомогою системи управління. Панель управління розташовується на передній стінці корпусу і, в залежності від типу, може складатися з дисплея, а також поворотних, кнопкових або сенсорних перемикачів.

Безсумнівним плюсом механічного управління є його простота і звичність для людей старшого віку: для установки режиму приготування досить повернути переключающий елемент в потрібну сторону. Духові шафи з таким управлінням за ціною найдоступніші, крім того, вони стійкіші переносять перепади напруги в мережі. Але механіка вважається архаїзмом, тому її зазвичай вибирають для кухонь в ретро-стилі.

В електронному управлінні поворотні перемикачі замінені кнопками, за рахунок чого духовка виглядає набагато сучасніше. Також їх до переваг належать:

  • багатий вибір режимів;
  • точна настройка часу і температури;
  • можливість збереження в пам'яті своїх рецептів.

Недоліком електроніки в управлінні є чутливість до параметрів електромережі, тому її часто доповнюють механічним керуванням.

На сенсорної панелі управління потрібна програма у вигляді іконки вибирається дотиком пальців, і взаємодія з духовкою нагадує роботу зі смартфоном або планшетом. Також з'явилися моделі, завантажувати дані в які можна за допомогою USB-накопичувача. Подібна керуюча система відноситься до найбільш «просунутим» і коштує відповідно.

Важливі нюанси різних технологій очищення

Безпроблемний догляд за технікою - ще один важливий принцип, яким керуються сучасні споживачі. Через цінового сегментування виробники по-різному підходять до його реалізації, і всього розроблено чотири технології очищення робочої камери духової шафи:

  • емаль легкого очищення - на поверхню внутрішніх стін наплавляється покриття з непористої склоподібної структурою, що за умови регулярного догляду забезпечує швидке видалення забруднень;
  • очищення парою (гідроліз) - також вимагає ручного очищення після того, як стіни духовки були оброблені паровим ударом;
  • каталітична самоочищення - виключає необхідність додаткового включення духової шафи, так як процес розщеплення жирів відбувається безпосередньо в робочому режимі за рахунок спеціального хімічного складу емалі;
  • випалювання жиру (піроліз) - при температурі 500 градусів відбувається розкладання жирових з'єднань, після чого духовку досить протерти від залишків.

У кожного з цих способів є свої переваги і недоліки, оцінити які ви можете за допомогою таблиці.

Додатковим захистом від налипання жиру на лопатях вентилятора служить жировий фільтр - перфорована металева пластина, яку легко можна зняти і відмити. Зазвичай вона йде в базовій комплектації, але в деяких моделях передбачено тільки посадочне місце для її установки, при цьому саму деталь вам доведеться купувати окремо.

Комфорт по максимуму - комплектація електродуховок

Деякі опції вбудованих шаф можуть здатися тривіальними, але насправді вони суттєво полегшують кулінарний працю. Наприклад, від типу напрямних і освітлення залежить зручність вилучення страви і контролю його стану, а таймер дозволяє отримувати готову трапезу до потрібного часу і навіть в свою відсутність. Так що ці дрібниці коштують того, щоб ви розібралися з ними детальніше:

  • дверцята - крім традиційних відкидних, в деяких моделях духовок вони можуть бути накладених як в холодильнику - зліва направо і навпаки, що допомагає раціонально розпорядитися вільним простором на кухні; виїжджають візок - фіксування решіток і листів до дверцят дозволяє швидко і безпечно висувати їх одночасно з відкриттям духовки;
  • підсвічування - полегшує спостереження за готуються продуктами через оглядове скло, при цьому немає необхідності часто відкривати дверцята, тим самим випускаючи тепло;
  • дисплей - висвічує меню програм і вибрані команди, інформує про поточний і залишився до завершення готування часу;
  • рожен і шашличниця - обертання продуктів на вбудованих стрижнях дозволяє без будь-яких додаткових зусиль кулінара отримати рівномірно обсмажене з усіх боків блюдо;
  • температурний щуп - на відміну від простого термостата, яким укомплектовуються все духові шафи, за допомогою температурного щупа легко виміряти температуру всередині готується їжі, переважно м'яса, таким чином точно контролюю ступінь його прожарювання.

Перед тим як вибрати сподобався вбудована духова шафа, уточніть його комплектацію листами (як не дивно, деякі моделі поставляються без них), додаткової посудом (наприклад, тарілками для піци), вид напрямних (рельєфні, знімні або телескопічні). Таймери також можуть бути різні: деякі здатні лише видавати звуковий сигнал після закінчення роботи, а інші відключають прилад, тим самим попереджаючи підгоряння їжі.

Рейтинг виробників і характеристики їх топ-моделей

Спрощений аналіз ринку електричних духовок показує, що російські покупці як і раніше віддають перевагу добре відомим брендам. Однак молоді торгові марки практично наступають їм на п'яти, що свідчить про прийнятні технічні характеристики їхньої продукції.

Так, на перших місцях впевнено тримаються бренди зі Словенії, Німеччини та Швеції - Gorenje (17% ринку), Bosch (14%); Electrolux (12%). За ними слідують білоруські, італійські і польські виробники - Gefest (9%), Hotpoint-Ariston (7%) і Hansa (6%). Нарешті, замикають рейтинг корейські, німецькі, італійські та польські марки - Samsung Siemens, Zanussi і Whirlpool (їх частка ринку коливається в межах 5%).

Лідируючі позиції в їх лінійках займають моделі електродуховок середньої цінової категорії, що мають мінімальний, але достатній набір режимів і опцій:

  • сучасний класичний стиль;
  • корисний об'єм - до 60 л;
  • економний клас енергоспоживання (А і А +);
  • наявність гриля і примусової конвекції;
  • електронно-механічне управління;
  • дисплей, підсвічування і телескопічні направляючі.

Тепер, коли ви знайомі з усіма різновидами вбудованих електричних духових шаф, вам залишилося лише відфільтрувати на сторінці інтернет-магазину потрібні вам параметри і серед десятка-двох пропозицій безпомилково вибрати ідеальну модель!

Реклама