Красуні

жіночій сайт

Як вибрати соковижималку для овочів і фруктів - огляд відцентрових і шнекових моделей

Якщо ви твердо вирішили збагатити раціон своєї родини свежевижатими соками, вас можна тільки привітати. Але, щоб процес видобутку цінного напою не перетворився на муку, до вибору соковижималки варто підійти серйозно. Це раніше асортимент був, м'яко кажучи, небагатий, а зараз від кількості пропозицій нескладно і розгубитися. Чи відрізняються соковижималки для овочів і фруктів, як вибрати прилад з оптимальними характеристиками, і які виробники вважаються надійними?

 

Класифікація соковижималок за типом приводу

З давніх-давен люди добували сік шляхом подрібнення фруктів або овочів і подальшого їх продавлювання через ємність з отвором. Згадайте, як герой Челентано у фільмі «Приборкання норовливого» тиснув виноград ногами, і вам стане ясний принцип дії елементарної ручної (а в даному прикладі «ножний») соковижималки.

Сьогодні вручну сік вичавлюють хіба що з цитрусових, а пристрій для цього є яйцеподібну насадку з металу або пластику з канавками для стікання рідини. Розрізавши апельсин або грейпфрут навпіл, насадивши зрізом на її вістря і з зусиллям провертаючи плід навколо осі, ви швидко отримаєте стаканчик корисного фрешу.

Зрозуміло, що такий спосіб трудомісткий (більше 1-2 склянок навіть за умови достатньої соковитості фруктів видавити складно), крім цього, в плодах після обробки завжди залишається багато соку. Тому ручні соковижималки давно змінили на механічні, в яких частина роботи виконується силою тяжіння, а частина - пресовим механізмом. Втім, людське зусилля тут як і раніше необхідно.

Майже повністю позбавити себе від втручання в процес соковижіманія дозволяє електричний привід. Теоретично людині залишається тільки завантажувати плоди в лоток і спостерігати за ллється напоєм. Але це тільки в ідеалі, оскільки на практиці одні соковижималки вимагають мало не щохвилинної очищення, інші справляються тільки з певним видом і якістю овочів та фруктів, а треті не витримують умов їх переробки у великому обсязі.

Насправді, ідеальних соковижималок, які підходять абсолютно для всіх видів продуктів не існує. Кожен з них рекомендується обробляти в приладі певного різновиду, який справляється з ними найкращим чином, тоді як для іншої моделі цей процес буде непосильним завданням. Які типи пристроїв існують, і як вибрати соковижималку для овочів і фруктів під свої потреби - про це варто поговорити більш детально.

Вибір електросоковижималки за принципом дії

Щоб відокремити сік від м'якоті, в електричних приладах задіюється або відцентрова сила, що отримується при сильному обертанні центрифуги, або сила тертя, яка створюється шнеком. За цією ознакою всі соковижималки діляться на два види - відцентрові і шнекові. Можливості обох варіантів різні, і це необхідно враховувати, узгоджуючи їх з завданнями, для яких призначений прилад.

Все про плюси і мінуси відцентрових моделей

Подібно до того як пральна машина віджимає білизну, відцентрова (інша правильна назва - центріфужная) соковижималка в буквальному сенсі цього слова вибиває рідина з фруктовою або овочевий м'якоті, попередньо отриманою за допомогою дискової терки. Щоб досягти подібного ефекту, барабан пристрою обертається зі швидкістю до 40 000 оборотів в хвилину, і це, звичайно, позначається на довговічності його деталей і харчової цінності соку.

Недоліками відцентрових соковижималок є:

 

  • вспенивание напою і його активна взаємодія з киснем, що негативно впливає на кількість зберігаються при віджиманні корисних речовин;
  • швидкий перегрів приладу і поява в процесі сепарації сторонніх запахів (горілої пластмаси) - цим особливо грішать недорогі пристрої з пластиковим корпусом, що змушує їх на час відключати;
  • гучність роботи і нестійкість приладу на стільниці - немає й мови про те, щоб приготувати фреш рано вранці або ввечері, коли домочадці ще сплять, а через сильну вібрацію соковижималки іноді доводиться утримувати її вручну;
  • необхідність регулярного очищення центрифужной сітки - при обробці м'яких плодів цим доводиться займатися кожні 5-7 хвилин, так як дрібні отвори на центрифузі засмічуються моментально;
  • низький ККД (не більше 70%) - якщо спочатку одержуваний макуха досить сухий, то з забиванням сітки кількість проникли крізь неї мікрокрапель соку різко знижується, і в макусі залишається його левова частка;
  • неможливість отримання соку з деяких фруктів і овочів - наприклад, замість гранатового або капустяного соку ви, швидше за все, отримаєте кашоподібну масу в невеликій кількості.

 

Справедливості заради треба сказати, що соковижималки, що працюють за принципом відцентрової сили, відносно недорогі і добре переробляють типові продукти - яблука, груші, моркву. Крім цього, такі модифікації прості в експлуатації, а напій в них готується в лічені секунди.

Переваги та слабкі сторони шнековой соковижималки

Шнекові соковижималки працюють так: за рахунок руху шнека (спіралеподібного вала) плоди перетворюються в однорідну масу, яка, проходячи через решітку з отворами, ділиться на рідину і клітковину. Подрібнення відбувається на низьких оборотах (50-80 об. / Хв.), Таким чином, двигун приладу не відчуває перевантажень і може служити нескінченно довго.

По розташуванню гвинтового механізму соковижималки діляться на горизонтальні і вертикальні. Перші можуть не тільки віджати сік з томатів і навіть трав, але і перемолоти спеції або кави, а ось стиглі плоди вони неодмінно перетворюють в пюре. Другі ж компактні, не вибагливий до якості фруктів-овочів і зазвичай мають широку системну горловину, що звільняє від необхідності дрібно нарізати продукти.

Всебічний аналіз базових і додаткових функцій

Соковижималки, крім принципу дії, відрізняються потужністю, обсягом резервуара для соку і макухи. Цими технічними параметрами часто цікавляться перед покупкою, цілком справедливо вважаючи, що від них залежить надійність і зручність використання пристрою. Але багато хто не придивляються до не менш важливих характеристик - частоті обертання рухового валу і формі центріфужного барабана, а також не оцінюють наявність додаткових насадок.

На що впливає швидкість і форма сита-терки

Якщо ви побіжно проаналізуєте асортимент центрифужних соковижималок в будь-якому магазині побутової техніки, то помітите, що вам пропонуються моделі як одношвидкісні, так і з двох-або триступеневої регулюванням швидкості. Шнекові апарати, в більшій частині, мають одну, максимум дві швидкості. Який варіант найбільш виправданий і чому?

Відцентровий агрегат з можливістю перемикання частоти обертання вважається більш універсальним, оскільки дозволяє переробляти плоди різного ступеня зрілості. Так, якщо вам потрібна соковижималка для яблук, то сік з м'яких плодів буде зручніше віджимати на низьких оборотах, а з твердих - на максимальних.

У той же час, швидкість віджимання не грає особливої ​​ролі для шнековой соковижималки, значить, що на цьому показнику при її покупці можна і заощадити. За 30 хвилин часу, яке часто відводиться виробниками для безперервної роботи, вона здатна вичавити близько 4 літрів напою - цього цілком достатньо для сімейного споживання.

У роторних соковижималок є ще один критерій вибору - форма сита-сепаратора. Все частіше виробники пропонують прилади з конічним сепаратором, адже завдяки такій формі, користувач позбавлений від необхідності зупиняти віджимання і зчищати м'якоть з сітки. Циліндрична конструкція постійно потребує такої очистки, зате вихід соку вона забезпечує більший, ніж конічна.

Приємні функції для зручної експлуатації

Той, хто хоча б раз віджимав сік на старій радянській соковижималці, пам'ятає, наскільки брудна і втомлива ця робота. Зазвичай місце для переробки врожаю облаштовували поза кухні, оскільки після бризкають на всі боки крапель потрібно було відмивати все поверхні. Якщо ви були щасливим володарем електричної моделі, то напевно знаєте, якими гучними були мотори.

У сучасних пристроях передбачено кілька систем, що істотно полегшують процес виготовлення соку:

 

  • розширена завантажувальна горловина - при її діаметрі 70-80 мм ви можете кидати фрукти цілком, не очищаючи їх навіть від серцевини;
  • імпульсний режим - з його включенням двигун приладу починає працювати ривками, які полегшують подрібнення і віджимання дуже твердих продуктів;
  • реверс - завдяки функції зворотного ходу ви без особливих зусиль отримаєте з шнекової соковижималки випадково потрапила кісточку, що прилип макуха або шматочки фруктів, а в цитрусовом пресі реверс допомагає видавити максимальну кількість соку;
  • система прямої подачі - позбавляє від необхідності мити додаткову посуд, так як машина подає сік прямо в стакан;
  • автоматичний викид м'якоті - відцентрові соковижималки можуть самі викидати макуху в спеціальний контейнер, який буває знімним або інтегрованим в корпус (перший варіант зручніше в догляді);
  • система «стоп-крапля» - за рахунок зміни кута нахилу зливного носика сік після закінчення процесу віджиму не капає на стіл, ця функція особливо актуальна для соковижималок з прямою подачею напою.

 

Виробники не зупиняються на досягнутому і оснащують техніку іншими, не менш корисними системами: плавним запуском двигуна, захистом від випадкового включення і перевантаження, індикаторами заповнення резервуарів, подвійними штовхачами, в які зручно завантажувати плоди витягнутої форми, і сепараторами для відділення піни.

Все це спрямовано на те, щоб створити для користувача умови для зручної та безпечної експлуатації приладу.

Бонусні обов'язки - що ще вміють соковижималки

Економія кухонного простору - дуже актуальна проблема, і її допомагає вирішувати використання багатофункціональних приладів. Не дивно, що сучасні соковижималки можуть не тільки тиснути сік, але і віджати масло з горіхів і насіння, подрібнити каву і крупи, накрутити ковбаски, приготувати пасту.

Якщо вам цікава ідея використовувати техніку для цих цілей, переконайтеся, що в комплектації присутня потрібна насадка:

 

  • блендер і міні-млин - змінні глечики дозволяють приготувати кожному члену сім'ї на вибір фреш, кава з свіжозмелений зерен або густий смузі; шинкування, подрібнювач - допомагають швидко натерти овочеву суміш для супу або салату;
  • для приготування макаронних виробів - використовуючи таку насадку, любителі італійської пасти можуть бути спокійні за її склад (будьте уважні, деякі моделі пропонуються тільки з ручним приводом).

 

Треба сказати, що універсальність приладу не кращим чином впливає на його економність - розробникам доводиться впроваджувати в його конструкцію більш потужний двигун, і витрати електроенергії істотно зростають, навіть якщо ви просто віджимають сік.

Яка соковижималка краще - готові рішення під конкретні завдання

Таким чином, сучасні побутові прилади для приготування соку дійсно здатні поєднувати багато функцій, але, на жаль, не всі відразу.

Як проаналізувати власні потреби

Щоб вибрати для будинку кращу соковижималку для овочів і фруктів, необхідно детально проаналізувати власні потреби, відразу виділив ключові пункти і відкинувши другорядні. Відповідайте собі на кілька питань:

 

  • Як часто і багато ви плануєте робити соки?
  • Чи є у вас особистий сад або дача з урожаєм для переробки?
  • Яка сировина і в якому обсязі збираєтеся використовувати?
  • Чи є у вас додаткові вимоги до приладу і його функціональності?
  • І нарешті, яку суму ви готові виділити на покупку?

 

Поради щодо вибору оптимальної моделі

Проаналізувавши свої потреби, ви легко визначите, яку соковижималку краще купити для того чи іншого випадку:

 

  • Любителям цитрусових соків вранці цілком можна обійтися ручним (оптимальний для видавлювання 1-1,5 склянок напою) або електричним (більше підходить для сімей з кількох людей) пресом.
  • Якщо у ваші плани не входить постійна заготівля соку у великому обсязі, і сім'я у вас невелика, при виборі орієнтуйтеся на потужність апарату в межах 300-500 Вт. Зверніть увагу, щоб резервуар для соку мав достатній обсяг - 0,25 л, 0,5 л або 1 л.
  • Вертикальні шнекові соковижималки оптимальні, якщо ви хочете мати багатий вибір сировини, доступного для обробки. Вони прості у догляді, а невисока швидкість компенсується безперервною роботою протягом 15-30 хвилин. Деякі моделі оснащені широкою горловиною, але для обробки плодів у великому обсязі вони не призначені.
  • Горизонтальні шнекові моделі ще більше розширюють асортимент соків, і, крім цього, можуть бути оснащені всілякими додатковими насадками. Врахуйте, що такі модифікації не можуть бути дешевими, а підготовка продуктів для них повинна бути особливо ретельна.
  • Тим, у кого стоїть завдання купити соковижималку для яблук великої продуктивності, рекомендується вибирати потужні (800-1200 Вт) відцентрові апарати від солідного виробника. Важливо, щоб під час роботи центрифуги ви дотримувалися вказаний в інструкції режим роботи.

 

Тепер ви точно знаєте, як вибрати кращу соковижималку, причому ідеальної вона буде конкретно для вас! Але не лінуйтеся безпосередньо перед покупкою проконсультуватися з фахівцем, раптом з цей час вийде новинка з новими можливостями.

Реклама