Красуні

жіночій сайт

Як вибрати газову плиту для кухні - керівництво покупця

Традиційні кухонні плити не втрачають своїх позицій - вони дешевші, компактніше і звичніше вбудованих варильних панелей і духових шаф. Сучасний асортимент досить широкий, і кожна домогосподарка має можливість підібрати модель відповідно до своїх вимог. Що потрібно знати перед тим, як вибрати газову плиту для кухні, щоб вона служила вірою і правдою довгі роки, не обдуривши жодної з покладених на неї надій? Які характеристики важливі, а що - лише рекламний прийом виробників?

Короткий лікнеп по влаштуванню газової плити

Конструктивно сучасна газова плита схожа з плитою радянської епохи, оскільки вони обидві складаються з корпусу, газорозподільного пристрою, робочого столу з конфорками і духової шафи з пальниками. Однак деякі відмінності, що стосуються і дизайну, і технічних характеристик, перетворили її в більш функціональний прилад.

Крім базової оснащення, виробники сьогодні інтегрують в кухонні плити ще дві системи:

  • контрольно-керуючу (таймери, термометри, регулятори, газ-контролери) - «мізки» приладу, за допомогою яких легше вибрати потрібні опції і відстежити умови приготування страви;
  • електричну (підсвічування духовки, електрозапалювання, гриль, конвекція, веретено) - завдяки цій системі, користуватися плитою зручніше, а додаткові функції дозволяють істотно урізноманітнити раціон.

Щоб вибрати гарну плиту для кухні, розбиратися в будь-яких особливостях газової системи пересічному споживачеві немає необхідності - тип пальників, спосіб підключення та інші нюанси є уніфікованими і враховуються фахівцем безпосередньо при установці. Єдине, що варто уточнити для себе заздалегідь - кількість і вид нагрівальних елементів (їх детальну класифікацію дивіться нижче).

Переважна більшість газових плит управляється механічно - за допомогою декількох поворотних перемикачів. Таке управління надійно, звично і не залежить від електрики, але в той же час не дає можливості точно відрегулювати режим роботи. Електронної або сенсорною системою з дисплеєм зручніше управляти духовою шафою - вони варіативні, керуюча панель їх виглядає актуально, а рецепти страв можна записати в пам'ять приладу.

Хоч наявність електричних елементів і ускладнює монтаж плити (потрібно її підключення до електромережі з обов'язковим заземленням), відмовлятися від цих функцій все-таки не варто:

  • завдяки підсвічуванню духової шафи спостереження за процесом приготування стає простим і безпечним заняттям;
  • електрозапалювання позбавляє від необхідності постійно користуватися сірниками або П'єзозапальнички.

Характеристики всіх параметрів кухонної плити

З 200-300 моделей газових плит, які пропонуються в інтернет-магазинах, навскидку визначити найкращий варіант досить складно. Однак завдання стає простіше, якщо ознайомитися з кожним параметром і впорядкувати їх за ступенем важливості. Першочергова увага варто приділити робочої поверхні, оскільки вона зазвичай використовується частіше, ніж духовка.

Як підібрати оптимальні габарити

З яких міркувань слід вибирати розміри газової плити? Далеко не завжди їх потрібно узгоджувати з площею приміщення: перш за все, рекомендується звернути увагу на кількість осіб в сім'ї і різноманітність щоденного меню.

Якщо домочадці звикли бачити на столі сніданок, обід і вечерю з 2-3 страв, крім того, в сім'ї часто гостюють великі компанії, домашньому кухареві необхідна модель з 4-5 конфорками і значною духовкою (80-100 л).

Такий прилад буде мати відповідну ширину - близько 90 см, а то і більше. Однак, незважаючи на це, його висота і глибина повинні знаходитися в стандартних межах - 85 і 60 см відповідно. Будь-які їх зміни (виключаючи передбачену виробником підгонку висоти за допомогою висувних регульованих ніжок) повинні бути узгоджені з розмірами кухонного гарнітура.

Власникам мініатюрних кухонь нікуди діватися від життєвих реалій, і їм доводиться вибирати серед вузьких плит, що мають ширину від 40 до 50 см. Звичайно, об'єм духової шафи в цьому випадку обмежується 40-43 л, і потрібно звертати увагу на кількість верхніх елементів, що нагрівають - 2 -3 конфорок зазвичай досить для невеликої сім'ї.

І нарешті, найбільш поширений варіант, коли вибирається плита зі стандартними величинами висоти, ширини і глибини: 85х60х60 см. Вона легко поєднується з будь-кухонними меблями і має достатню кількість пальників (традиційно 4) для забезпечення гарячою їжею середньої сім'ї з 4-5 чоловік.

Крім площі кухні і обсягу їжі, що готується, при виборі габаритів газової плити потрібно також враховувати наявність іншого кухонного агрегатів - мультиварки, аерогрилю, електрочайника, тостера, млинниці. Чим активніше вони використовуються, тим менше може бути кухонна піч, і тим більше місця можна заощадити за її рахунок.

Все про матеріали вручений поверхні

Елементи газової печі вбудовані в корпус, зазвичай виконаний з емальованої або нержавіючої сталі. Оскільки прилад знаходиться в приміщенні з підвищеною вологістю, має сенс вибрати газову плиту для кухні з нержавіючої сталі. Якщо потрібно підібрати корпус певного кольору, вибір обмежується тільки емальованими шафами. Важливо, щоб якість покриття було дуже високим, інакше метал може швидко проржавіти.

Варильний стіл також може бути виготовлений з тих же матеріалів, але більш дорогі газові плити мають поверхні зі склокераміки або загартованого скла. Варто розглянути детально, чим вони відрізняються:

  • Емальована поверхня - міцне, недороге покриття, яке за рахунок багатої кольорової палітри можна відмінно вписати в дизайн. Догляд за емаллю повинен бути регулярним і ретельним, в іншому випадку вона легко дряпається, втрачаючи зовнішній вигляд і захисні властивості.
  • Надійність матеріалу могли б перетворити його в улюбленця користувачів, але, на жаль, у нього, особливо у глянцевих різновидів, є істотний недолік - маркость.
  • Загартоване скло - плити зі склом на поверхні відрізняються стильним зовнішнім виглядом, сам матеріал простий у застосуванні, здатний витримувати високі термічні навантаження, однак при цьому боїться точкових ударів і легко розсипається на частини, якими, до речі, неможливо поранитися.
  • Стеклокерамика - високотехнологічний матеріал, що дозволяє поверхні нагріватися в лічені секунди. З його мінусів потрібно вказати на високу вартість, необхідність оберігати від попадання цукровмісних продуктів і обмеженість у виборі посуду (не можна використовувати алюмінієві ємності, а також каструлі і сковорідки з опуклим дном).

Якщо говорити про колір, то найменша кількість клопоту завдають матові поверхні молочного або бежевого відтінку, тоді як чорні і дзеркальні покриття потребують постійного очищення від крапель води, залишків їжі і навіть відбитків пальців.

Короновані і звичайні конфорки - різновиди пальників

На робочій поверхні газової плити розташовується від 2 до 6 конфорок різної форми і потужності, які умовно можна розділити на основні, допоміжні і швидкісні. Експрес-конфорки відрізняються більшою потужністю і, відповідно, меншим часом розігріву. Вони оптимальні для кип'ятіння води, інтенсивної обсмажування і розігріву страв.

Для надшвидкого приготування їжі також використовуються багатоконтурні конфорки:

  • «подвійна корона» - на відміну від стандартної конфорки видає дворядне полум'я, завдяки чому дно посуду прогрівається більш рівномірно, а рідина закипає миттєво;
  • «Потрійна корона» - обладнана подвійним кільцевим розсікачем, що створює три ряди полум'я;
  • wok-конфорка - також забезпечує дво- або Трьохконтурне полум'я, але при цьому може бути поєднана з вок-посудом, що має напівсферичне дно.

Потужність таких конфорок нерідко перевищує 4 кВт, що дозволяє при необхідності забезпечити посилений нагрів.

Зазвичай турбо-конфорка сусідить з конфоркою зниженої потужності (до 1 кВт). Вона стане в нагоді для підігріву невеликої порції їжі або приготування делікатних продуктів. І доповнюється стандартний набір більшості моделей двома конфорками середньої потужності, які виконують основну роботу.

Також потрібно звертати увагу на форму пальників:

  • Класичні круглі - універсальні і підходять для всіх видів посуду, квадратні виглядають оригінально, але не сприяють рівномірному прогріванню днища.
  • Овальні прекрасно поєднуються з качатницями.
  • Любителі гриль-меню напевно оцінять наявність в деяких моделях відповідної конфорки у вигляді решітки.

Має значення і спосіб розташування зон нагрівання. Найбільш зручним вважається традиційний варіант, коли пальники розміщені по кутах поверхні. Ромбоподібне комбінування часто викликає нарікання на те, що одночасно можна використовувати тільки дві протилежні конфорки. Але яке б положення вони не займали, важливо, щоб найпотужніші з них з метою безпеки були досить далекі і від кухонного фартуха, і від краю плити.

Якою має бути надійна решітка

Решітка для робочого столу кухонної плити може бути секційної - на всю поверхню, або індивідуальної - для кожної конфорки. Цей параметр залежить від моделі та особистих уподобань. Секційна зручніше, якщо планується готувати у великому посуді на декількох конфорках одночасно.

Інший важливий момент - матеріал виготовлення решітки. Це може бути сталь або чавун. Чавун - найнадійніший, практичний і довговічний, але не деформується з часом і витримує вагу будь-яких каструль і сковорідок. Важливо пам'ятати про крихкість чавуну і враховувати його тяжкість. Сталь - дешевший і легкий матеріал, але, як правило, такі грати доводиться періодично міняти.

Духова шафа - класика або багатофункціональність

Замислюючись, як вибрати газову плиту хорошої якості, не можна забувати про її важливої ​​частини - духовці. Виробники добре попрацювали над її удосконаленням, і покупці часто губляться в здогадах, чи дійсно новопридбані функції настільки необхідні, як у цьому запевняє реклама, або вони є лише маркетинговим прийомом, що пояснює відмінності у вартості.

Класична духовка - мінімум необхідного

Буває, що заради економії, покупець бажає підібрати плиту з самої звичайною духовкою. В такому випадку функціональність обмежується нижнім нагрівом, який забезпечується однією або двома газовими пальниками. Передбачається, що верх страви повинен пропікатися в режимі природної конвекції, утвореною внаслідок внутрішнього теплообміну.

Сьогодні газові плити оснащені додатковим верхнім нагрівальним елементом, а деякі - і бічним вентилятором, що створює примусову конвекцію. Така конструкція ефективно вирішує кілька проблем, властивих попередньої версії:

  • завдяки рівномірності прогріву, відпадає необхідність діставати і повертати деко або форму в процесі приготування;
  • з'являється можливість регулювання режимів роботи за рахунок відключення і включення верхніх і нижніх пальників;
  • стає доступним одночасне приготування страв на двох деках.

Незважаючи на те, що в продажу все ще можна зустріти плити з духовками в класичному виконанні, не можна сказати, що вони в повній мірі забезпечують потреби сучасної домогосподарки. Мінімальним і умовно достатнім набором функцій володіє духову шафу, що має, крім нижнього, верхній нагрів і вентилятор.

Електричні духовки в газових печах

Тим, хто хоче поєднувати зручність газової вручений поверхні і функціональність електродуховки, варто вибрати для кухні газову плиту з електричною духовкою. У лінійці гібридних моделей є як прилади з мінімальною кількістю опцій, так і багатофункціональні моделі з конвекцією, грилем, мікрохвильовою піччю.

В електричних духовках більше режимів приготування, а значить, і більше можливостей. У електродуховках прогрів більш рівномірний, а приготування - більш швидке, проте газові прилади більш економічні.

Додаткові можливості - потрібні чи ні

Наступні функції також не належать до надмірностей, оскільки створюють цілком відчутний комфорт при експлуатації духовки. Так, поціновувачам піджареної скоринки на блюді рекомендується вибирати газові плити для кухні з додатковим сильним нагріванням, який створюється газовим або електричним грилем. Якщо планується часто робити курку-гриль або запікати великі шматки м'яса, необхідно, щоб разом з грилем в комплектації був передбачений крутив.

Не менш зручні і інші можливості газової духовки:

  • таймер - в залежності від типу (звуковий або з відключенням), прилад подає сигнал про закінчення заданого часу приготування або сам відключається, запобігши тим самим підгоряння їжі;
  • дисплей - характерний для електронних/сенсорних систем управління і показує поточний або час, що залишився, заданий режим і температуру;
  • терморегулятор - забезпечує автоматичне підтримання температури в заданому діапазоні (в газових духовках встановлюється механічний термостат, який здатний зберігати температурний режим в межах ± 15 градусів).

Більш досконале обладнання - електронний таймер, інфрачервоний гриль, вбудована мікрохвильова піч - для газових духовок недоступно. Втім, і запропонованих варіантів цілком достатньо, щоб забезпечити безпроблемне приготування їжі в щоденному режимі.

Системи очищення - як оптимізувати догляд за газовою духовкою

Миття духовки після її використання - то ще задоволення. Для полегшення цього процесу внутрішні поверхні шафи покриваються склоподібної емаллю, з якої кіптява і жир можна змити звичайною губкою і миючим засобом. Проте, духовку з емаллю легкого очищення необхідно ретельно прибирати кожен раз після експлуатації, інакше бруд в'їсться в матеріал, і відмити її буде досить складно.

У більш дорогих духових шафах, вбудованих в газові плити, передбачаються системи самоочищення, що працюють за принципом гідролізу і каталізу (розщеплення відкладень водою або деякими речовинами-каталізаторами). Піролітичним системи самоочищення, що передбачають вплив на забруднення високою температурою, в газових агрегатах не встановлюються.

Функцію гидролитической очищення можна віднести до автоматичної лише з деякою натяжкою, оскільки для її запуску потрібно докласти певних зусиль:

  • Видалити з робочої камери листи, решітки, знімні напрямні, крутив.
  • Налити в спеціальний резервуар певну кількість води (рекомендований обсяг вказаний в інструкції).
  • Виставити температуру 70-100 градусів і включити духовку на 20 хвилин.
  • Після закінчення цього часу потрібно дати поверхонь охолонути і потім вручну видалити з них размягченную паром бруд.

Каталітична система очистки повністю автоматизована і не вимагає додаткового включення приладу - процес розпаду жиру відбувається за рахунок його реакції з каталізатором, що входять до складу емальованого покриття, і починається вже при температурі 150 градусів безпосередньо під час приготування. Мінусом такої технології є поступове зниження її ефективності і вагоме збільшення ціни.

На чому не можна економити - безпека

Питання безпечної експлуатації газової плити до цього дня залишається актуальним, тому про профілактику нещасних випадків варто подбати ще на етапі вибору. З боку виробників розроблено чимало технологій, спрямованих на попередження витоку вибухонебезпечного кількості газу або отримання опіків:

  • газ-контроль - функція блокує надходження газу в духовку або до конфорок, як тільки в них з будь-якої причини згасне полум'я;
  • охолоджуючий вентилятор (тангенціальне охолодження) - при включенні будь-якого нагріває елемента включається вентилятор, втягуючий ззовні холодне повітря і подає його до дверцят і бічних стінок, тим самим їх охолоджуючи;
  • збільшена кількість дверних стекол - подвійний або потрійний склопакет дозволяє створити ефект термоса, за рахунок чого верхнє скло залишається ледь теплим і, відповідно, безпечним.

Чим частіше планується користування плитою і духовкою, тим ретельніше потрібно підходити до безпеки, і тим менше рекомендується економити на опціях. Особливо це правило стосується приладів, що купуються для сімей з дітьми або для людей похилого віку.

Комбіновані моделі для любителів інновацій

Якщо ви віддаєте перевагу робити покупки «з запасом» і звикли отримувати максимум від побутової техніки, зверніть увагу на новинки ринку.

Дуже зручні комбіновані моделі, що поєднують газову та електричну плиту. Такі варильні поверхні оснащені і газовими пальниками, і електричними конфорками. Це дуже зручно і практично для приготування різних страв і в форс-мажорних ситуаціях, коли виникають проблеми з газом.

Як вибрати газову плиту для кухні, щоб не мити посуд? Сьогодні це не анекдот, так як в продажу є комбінована техніка, що поєднує кухонну піч і посудомийну машину. Недолік такого варіанту - зменшений духову шафу. Перевага - істотна економія місця.

Короткий огляд популярних брендів

Газові плити з простим функціоналом користуються попитом на ринку нижньої і середнього цінового сегмента. У виробництві таких моделей за прийнятною для споживача ціною особливо процвітають компанії Росії, Білорусі та України. У пропонованих ними приладах часто немає кнопки живлення і термостата, зате практично у всіх передбачений газ-контроль, а в топові моделі вже закладені і додаткові можливості.

Серед відомих і перевірених користувачами марок можна назвати:

  • Gefest (Білорусь) - також представляє великий асортимент (більше 50 моделей), що задовольняє будь-яку вимогу щодо комплектації. Серед плюсів покупці називають надійність, простоту в догляді, а серед мінусів - крихкість емальованого покриття, громіздкий дизайн і незадовільну роботу електроподжіга.
  • Greta (Україна) - в каталозі підприємства можна знайти близько 34 моделей, обладнаних підсвічуванням, газ-контролем, електричним грилем і рожном. За відгуками, плити естетичні, добре справляються з основними завданнями, але деякі її елементи - підсвічування, вертел, конфорки - можуть швидко вийти з ладу.

Із зарубіжних підприємств лідирують як загальновизнані бренди - Bosch, Gorenje, Ardo, так і відносно молоді і бюджетні марки - Hansa, Beko, Cezaris. Завдяки їм у продажу постійно з'являються плити нового покоління, здатні змагатися з електричними вбудовуваними аналогами.

У тому, як вибрати газову плиту хорошої якості, немає дрібниць, тому не полінуйтеся розпитати продавця про всі функції і можливості моделі, що сподобалася, а при виборі в онлайн-магазині використовуйте інструмент порівняння.

Реклама