Красуні

жіночій сайт

Миловаріння в домашніх умовах

Останнім часом все більшої популярності, особливо серед жінок, набирає новий тренд - миловаріння в домашніх умовах. Для одних це захоплююче хобі те саме що таємничого магічного ритуалу, для інших - можливість здивувати друзів оригінальним саморобним подарунком. Але все ж найголовніше перевага домашнього миловаріння - 100%-натуральний продукт, що повністю відповідає всім вашим побажанням, адже колір, форму, аромат і, найголовніше, склад ви будите підбирати за власним смаком і бажанням.

Зробити мило будинку це не таке складне заняття, як може здатися на перший погляд. Спробувавши хоч раз самостійно зварити мило, вам навряд чи захочеться повертатися до звичайного милу, а сам процес захопить настільки, що його не просто захочеться повторити, а й обов'язково внести якусь нову нотку.

 

Рецепт домашнього мила своїми руками

Готові? Тоді, поїхали! Створення мила своїми руками ми будемо освоювати, що називається «з нуля», тобто не вдаючись до переплавки вже готового мила, ми все зробимо, як належить, - по-справжньому.

Необхідні інгредієнти домашнього мила:

  • 500 г кокосової олії
  • 500 г оливкової олії
  • 158 г NaOH (гідроксид натрію)
  • 500 г дистильованої води
  • 10 мл вподобаного ефірного масла (за бажанням)

Необхідний інвентар:

  • Велика каструля (емальований або з нержавіючої сталі) розрахована на 2-3 л рідини.
  • Невелика каструлька для лужного розчину
  • Скляна або пластикова баночка для відмірювання NaOH
  • Міксер або блендер
  • Велика дерев'яна ложка для розмішування
  • Кухонний термометр
  • Кухонні ваги з точністю до 1-2 г
  • Форма для мила: це може бути як дерев'яна коробочка, так і пластикова, головне щоб матеріал був жаростійким.

Застереження

Приготування мила вельми цікаве, але далеко не дитяче заняття. Не забувайте, що вам доведеться працювати з лугом. Будьте обережні і дотримуйтесь правил безпеки: використовуйте гумові рукавички, захисні окуляри, одяг з довгим рукавом, пластиковий фартух, застелите робочу поверхню паперовими серветками або газетами, Подбайте про інтенсивний провітрюванні приміщення та доступ до води. Миловаріння забере у вас 1,5-2 години часу, протягом якого вам ніхто не повинен заважати і тим більше плутатися під ногами.

Миловаріння в домашніх умовах крок за кроком

Кокосове і оливкове масло помістити в каструлю, поставити на повільний вогонь і тримати до повного розчинення. Чи не розігрівати вище 60-90 градусів. Після повного розчинення масел остудити до 50-60 градусів.
Поки на плиті розчиняються масла, готуємо лужний розчин: відміряємо суворо вказану кількість гідроксиду натрію і поступово всипаємо його в необхідну кількість дистильованої води. Ретельно перемішуємо до повного розчинення кристалів. Запам'ятайте! Спочатку вода, а потім NaOH! Ні в якому разі не навпаки. Для омилення кожне масло вимагає строго певної кількості лугу. Якщо ви переборщіть з лугом, то реально ризикуєте отримати занадто їдке мило, яке ні принесе вам і вашій шкірі ні якої радості. А ось невеликий надлишок жирів (пережір) навпаки додатково захистити шкіру, але і тут не перестарайтеся, інакше мило швидко зіпсується.
Тепер і починається найцікавіше: в підготовлену масляну суміш вливаємо лужний розчин. На наших очах все перетворюється на молокообразного масу, яку ми ретельно перемішуємо міксером або блендером до консистенції пудингу, тобто на поверхні маси повинні залишатися сліди від ложки. На цій стадії в мило можна додавати спеціальні добавки: ефірні масла, крем, поживне масло і т.п., але все ж для першого посвячення в миловарів ми радимо вам зробити «чисте» мило.
Ретельно перемішавши всі інгредієнти, заливаємо отриману масу в підготовлену форму, замотуємо в вовняну тканину і залишаємо в теплі (на сонці або на батареї) на 24 години. Після закінчення цього часу мило слід вийняти з форми і розрізати на зручні шматочки. Нарізане мило залишаємо в добре провітрюваному місці для дозрівання як мінімум на 2-3 місяць. Під час дозрівання мило повністю набуде необхідної консистенцію і властивості, в ньому також знизиться рівень рh. Для перевірки готовності мила, його можна спробувати «на мову» - якщо мило не щипає, значить їм сміливо можна користуватися.

Мило ручної роботи з дитячого

Щоб скуштувати всю красу миловаріння, новачкам краще все ж починати не зі складних експериментів, що вимагають особливої педантичності, а з так званого «переварити» - приготування мила з дитячого. Це просто величезне поле для творчості, дозволяє створити саме різне мило - ніжне мило для вмивання, для рук, для всього тіла, для проблемних місць, рідке мило, скраби.

Нам знадобиться:

  • Основа - дитяче мило без добавок.
  • Масло-основа - будь базове масло: оливкова, мигдальне, кунжутне, з виноградних кісточок. На 100 г мила достатньо 1-2 чайних ложок, щоб мило не втратило в милкості і піні.
  • Молоко, відвар трав або звичайна вода - для розчинення мильної маси. Краще всього використовувати молоко, яке необхідно брати в розрахунку 1:1 до ваги мила (на 100 г мила знадобиться 100 г молока). Замість молока можна скористатися відваром з відповідних для вашої шкіри трав: ромашка або низка - для ніжної, чутливої шкіри; календула, чистотіл, черемха, кора дуба - для жирної і запаленої.
  • Есенції - улюблені парфуми, ефірні олії, ваніль, мед, ароматизатори.
  • Барвники - харчові або спеціальні барвники для виготовлення свічок і мила.
  • Наповнювачі - блискітки, фігурки з гліцеринового мила, засушені квіти, пилок, вершки, сухе молоко, часточки цитрусових, пелюстки, мелені трави або мелена вівсянка для м'якого скрабу, бруду / глини або мелену каву для жорсткого «антицелюлітного» скрабу, ментол для освіжаючого ефекту і т.д.
  • Формочки для мила - мильниці, пластикові бокси для ланчів, стаканчики з-під йогуртів, силіконові формочки для випічки.

Як зробити домашнє мило з дитячого

Брусок дитячого мила (100 г) натираємо на тертці. Щоб мило краще натирають і не надто сильно «пиліло», бажано його трохи нагріти, поклавши на сонці або на батарею. Замість терки можна скористатися кухонним комбайном, що значно прискорить процес.
Мильну крихту заливаємо рідина для розчинення (молоко, відвар трав) і перемішуємо. Після додавання рідини з'явиться неприємний запах лугу. Турбуватися не варто, після висихання готового мила запах повністю зникне. Залиту рідиною мильну крихту можна відразу відправляти на водяну баню або на пару годин залишити для набухання, а потім ставити на баню. На водяній бані мило плавиться від 10 хвилин до півгодини. Якщо воно плавиться зовсім погано, додаємо пів чайної ложки меду або цукру. Також масу можна швидко розплавити на водяній бані, а в мікрохвильовці. В останньому випадку знадобиться хвилини три: три прогріву по 30 секунд з ретельним перемішуванням. У результаті повинна вийти однорідна маса без грудочок, за консистенцією схожа на сметану. Вкрай важливо не доводити масу до кипіння!
Коли маса стане однорідною, додаємо олію-основу, барвники, наповнювачі, сухі інгредієнти. Гарненько вимішуємо і знімаємо з вогню. Додаємо ефірні масла, ще раз перемішуємо і розливаємо по формах, попередньо змазаним звичайним соняшниковим маслом, вазеліном або олією-основою, яке використовувалося для приготування мила. Щоб вийшло мармурове або кольорове листкове мило, в одну форму можна заливати відразу кілька кольорів. Також під час заливання у формочку можна класти різні декоративні елементи.
Твердне мило звичайно протягом доби, але якщо ви додали занадто багато молока, меду або цукру, воно і через добу може залишитися м'яким. Щоб виправити ситуацію, на пару годин відправляємо формочки з милом в морозилку. Діставши мило з форм, розкладаємо його для просушування на паперові рушники. Сушити мило слід від декількох тижнів до місяця. Для зберігання загортаємо мило в харчову плівку.

Рецепти домашнього мила з дитячого


Всі наведені рецепти мила ручної роботи виготовляються за вищевикладеної технології.

Молочно-медове мило

Ніжне, зволожуюче мило з фантастичним ароматом - чистота, догляд за шкірою і ароматерапія в одному бруску!

100 г дитячого мила, 2/3 склянки молока, 2 ч.л. меду, 1 ст.л. обліпихової олії (володіє загоюючими і протизапальними властивостями + дає гарний колір), 1 ч.л. гліцерину, до 15 крапель будь-якого трав'яного або цитрусового ефірного масла, для краси - квітки ромашки.

Кавове мило-скраб

Видаляє ороговілий шар клітин і глибоко очищає шкіру, роблячи її ніжною і бархатистою. Може використовуватися в якості антицелюлітного засобу для масажу проблемних зон.

100 г дитячого мила, 100 г молока, 1 ч.л. свежесмолотого кави, 2 ч.л. масла какао, 7 крапель шоколадного або ванільного ароматизатора, пара крапель коричневого барвника для краси.

Кремове мило з ароматом кориці

М'яке мило для делікатного догляду за шкірою, збагачене вітаміном Е і зволожуючим кремом. Тепла пряний аромат кориці зігріє і поверне душевну гармонію в холодні незатишні дні.

100 г дитячого мила, 1 ст.л. оливкової олії, половина чайної ложки зволожуючого крему, вміст 1 капсули вітаміну Е, кілька крапель ефірного масла кориці, барвник "карамель" для краси.

Збите мило «Персиковий десерт»

Дуже красиве і ніжне мило, повністю відповідає своєму апетитного назві. Відмінний подарунковий варіант.

200 г дитячого мила, 2 ч.л. персикового масла, кілька крапель трояндової олії, по 2-3 краплі рожевого та жовтого барвника, сухі суцвіття.

Готову мильну масу розділяємо на дві нерівні частини: у велику додаємо рожевий барвник, а в меншу - жовтий. Кожну частину окремо збиваємо міксером. Швиденько викладаємо перший рожевий шар у форму, а відразу за ним і жовтий. І зверху ще один рожевий шар викладаємо ложкою, формуючи на поверхні подобу хвиль. Прикрашаємо сухоцвітом, злегка утрамбувавши їх у незастигле мило.

Огіркове мило з базиліком

Огірковий сік у складі мила чудово очищає і живить шкіру, а трава базиліка заспокоює, знімає роздратування і дарує милу гарний зелений колір.

100 г дитячого мила, 60-80 мл огіркового соку, 2 ч.л. оливкової олії, одна-дві чайні ложки сухого і товченого базиліка, кілька крапель ефірного масла пачулі.

Ну ось і все - ваше мило готове - повністю натуральне, без шкідливих хімічних добавок і стабілізаторів! Сподіваємося, перший млинець вийшов не колом і ви повною мірою зможете насолодитися миттям власноруч зробленим милом. От тільки тепер вам, напевно, захочеться поекспериментувати з маслами, ароматами, квітами ... У вас все попереду. Освоївши ази миловаріння, ви сміливо зможете «чаклувати» з різними натуральними компонентами: екстрактами трав, поживними і ефірними маслами, молоком, медом, фруктами і овочами. Виготовлення мила своїми руками - яскравий творчий процес, межею для якого може стати тільки ваша фантазія.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама